22.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialArmata de teracotă a României. De ce „Afacerea Bragadiru“ nu poate fi...

Armata de teracotă a României. De ce „Afacerea Bragadiru“ nu poate fi un Watergate | OPINIE

De trei ani încoace, un ofițer superior de contrainformații militare este strivit de rețeaua de influență creată de Gabriel Oprea în instituțiile care deservesc siguranța națională a României. O rețea care, deși a fost decapitată, este la fel de puternică, iar membrii săi încearcă din răsputeri să acopere mizeriile pe care le-au făcut în perioada în care erau slugile lui Oprea.

Un grup mafiotizat, care a acaparat serviciul secret al Armatei și Justiția militară, care continuă să încalce legea și care periclitează în fiecare zi siguranța națională a României. Mult mai grav este că totul se petrece cu complicitatea MApN, care blochează orice tentativă de a scoate la iveală aceste ilegalități și de a-i pedepsi pe cei vinovați.

„România liberă“ a publicat pe larg povestea col. (r) Doru Paraschiv. În vara lui 2013, pe când era ofițer al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), i-a fost retras certificatul de acces la informații clasificate, iar șase luni mai târziu a fost trecut abuziv în rezervă, acuzat de o faptă care nu există în legislația din domeniul securității naționale: „facilitarea scurgerii de informații clasificate către persoane neautorizate“.

A fost dat afară din Armată dintr-o vină inventată, fără ca DGIA sau MApN să facă o anchetă serioasă, fără să i se aducă la cunoștință acuzațiile concrete și fără să i se dea posibilitatea să se apere. A încercat să-și caute dreptatea în Justiția militară și cea civilă, acuzând faptul că este victima gen. Marian Hăpău, actualul șef al DGIA.

Un fidel al lui Gabriel Oprea, apărat în procesele pe care col. Paraschiv i le-a intentat de nepoata penală a acestuia, avocata Loredana Radu. Fără succes. Pentru că nu a cedat, camarila lui Oprea i-a făcut viața un calvar. L-a executat silit ilegal, l-a evacuat din propria casă și i-a înscenat un caz de deținere ilegală de informații clasificate.

„România liberă“ a scris degeaba despre acest caz. Până acum. Instituțiile sunt în continuare complicele lui Oprea. Mâine veți putea citi noi dezvăluiri revoltătoare. Un demers infam al MApN. Partea bună este că, sub presiune mediatică, autoritățile au început să vorbească, după trei ani de tăcere. Au început să se contrazică între ele, pentru că e greu să argumentezi credibil un abuz grosolan. Sistemul ticăloșit a început să crape pe la încheieturi. Au apărut fracturi logice care demonstrează încă o dată că dreptatea este de partea colonelului Paraschiv. Doar că „statul de drept“ nu e dispus să i-o facă.

Col. (r) Doru Paraschiv a fost executat de sistemul ticăloșit patronat de Oprea pentru că a refuzat să închidă ochii la ilegalitățile acestuia. A dezvăluit lucruri cutremurătoare. A sesizat Justiția în legătură cu o vastă operațiune de interceptare a unor comunicații pe motiv că a fost ilegală. Parchetul Militar a clasat dosarul după o anchetă sumară.

Este vorba de „Afacerea Bragadiru“, despre care RL a scris de asemenea. Col. Paraschiv susține că, la comanda lui Gabriel Oprea, DGIA a interceptat persoane cu funcții înalte, pentru a le putea controla ulterior prin șantaj și a-și extinde astfel influența mafiotă în Stat. Un Stat capturat.

Cea mai mare problemă a col. Paraschiv nu este Statul abuziv, ci faptul că este singur în confruntarea cu el. Niciun alt ofițer onest al Armatei Române, instituție cu o cotă foarte mare de încredere în rândul populației, nu l-a susținut. Nu a confirmat aceste ilegalități, pentru ca vocea col. Paraschiv să se audă mai tare.

Din păcate, în acest caz, Armata Română seamănă cu o armată de teracotă. Acea armată pe care un conducător de oști chinez a amplasat-o pe câmpul de luptă pentru ca inamicul să se sperie de numărul „soldaților“ săi. De la distanță, armata de teracotă e înfricoșătoare. Dacă ai însă curajul să te apropii de ea, constați că e inofensivă. Butaforie.

Așa și cu Armata Română. În ochii românilor este o instituție onorabilă. Dacă o privești îndeaproape, realizezi că mulți dintre ofițerii săi sunt niște lași. N-au curaj, n-au demnitate sau sunt suficient de corupți pentru a-și lăsa un camarad să „moară“ pe câmpul de luptă cu oastea Generalului Izmană.

Scandalul „Watergate“ a izbucnit în America pentru că nr. 2 din FBI a avut curajul să-și denunțe președintele, pe Richard Nixon, că ascultase telefoanele rivalilor politici. El a pus mai presus Țara, democrația americană, decât frica că va fi pedepsit pentru că divulgă un secret de stat. În România,

Gabriel Oprea e suspectat că a ordonat interceptarea ilegală a  unor politicieni, culmea, cu ajutorul tehnicii NATO puse la dispoziție de americani. Din păcate, nu se găsește nici măcar un ofițer demn care să-l susțină pe col. Doru Paraschiv. În America, după apariția informațiilor în presă, instituțiile s-au pus în mișcare și asta a dus la demisia lui Nixon.

În România, când presa independentă (Kamikaze, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Cotidianul, România liberă) a scris despre acest caz, instituțiile s-au făcut zid în jurul agresorului. Și nu vorbim de Richard Nixon, ci de Gabriel Oprea. Zis și Generalul Izmană.   

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Iohannis le arată Tricolorilor că n-a fost așa rău cu Belgia: pe el Rutte l-a bătut de la vestiare

Ilustrație: Marian Avramescu Spre deosebire de prima partidă a Naționalei României la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, în care...

VIDEO. Julian Assange a fost eliberat

"Julian Assange este liber", părăsind Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă