9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialArmamentul de la bordul navei nord-coreene reţinute în Panama aparţine Cubei

Armamentul de la bordul navei nord-coreene reţinute în Panama aparţine Cubei

Autorităţile cubaneze au confirmat marţi că armamentul găsit la bordul unei nave nord-coreene imobilizate luni în Panama îi aparţine şi au anunţat că acesta urma să fie reparat şi readus pe insulă, în timp ce autorităţile panameze continuau inspecţia cargoului,informează Mediafax.

“La bordul navei vizate (cargoul Chong Chon Gang) erau transportate 240 de tone de armament defensiv depăşit moral – două rachete complete sol-aer de tip Volga şi Peciora, nouă rachete cu rază lungă de acţiune în piese detaşate, două avioane de tip Mig-21 şi 15 motoare pentru acest tip de aparat -, toate fabricate la mijlocul secolului trecut şi care urmau să fie reparate şi să revină în ţara noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului cubanez de Externe citit la televiziune.

CITEŞTE ŞI: O navă nord-coreeană, prinsă cu componente de rachete la bord în Panama

“Acordurile la care Cuba a subscris în acest domeniu se bazează pe necesitatea de a ne menţine capacitatea defensivă în vederea apărării suvernaităţii naţionale”, se arată în continuare în comunicat, publicat la 24 de ore după ce autorităţile panameze au anunţat descoperirea armamentului la bordul navei nord-coreene.

Autorităţile panameze continuau marţi inspecţia navei venind din Cuba, la bordul căreia a fost găsit un radar pentru rachete de tip sol-aer datând din perioada sovietică, ascuns în tone de zahăr.

La bordul cargoului interceptat vineri se aflau 220.000 de chintale de zahăr, dar “când am început să descărcăm (acest zahăr), am găsit containere” în care se afla acest echipament nedeclarat, a declarat luni seara pentru postul Radio Panama preşedintele ţării, Ricardo Martinelli.

Cargoul Chong Chon Gang a fost interceptat în partea dispre Atlantic a canalului şi condus la cheiul Manzanillo, în portul Colon, la aproximativ 80 de kilometri de capitală, Panama, unde este amarat într-o zonă cu acces restrâns.

Cele mai citite

Un ministru doar pentru campanie, nu pentru elevi

Am avut mulți miniștri ai Educației care au abramburit sau dat peste cap sistemul de învățământ românesc, însă acum arată tot mai mult ca...

Un ministru doar pentru campanie, nu pentru elevi

Am avut mulți miniștri ai Educației care au abramburit sau dat peste cap sistemul de învățământ românesc, însă acum arată tot mai mult ca...

Regele Charles este văzut prima dată la muncă după diagnosticul de cancer

Regele Charles a fost fotografiat întâlnindu-se cu prim-ministrul Rishi Sunak. Este pentru prima dată când este văzut la muncă, după diagnosticul de cancer, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă