Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale mai trebuie să preia trei kilometri liniari de acte, dar nu are spaţiu de depozitare.
Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Virgil Coman, susţine că situaţia fondului arhivistic tomitan a fost rezolvată doar parţial prin mutarea unei părţi a arhivelor ce se aflau pe str. Cibinului în spaţiul aflat la jandarmerie. Coman spune că trebuie să preia şi să depoziteze aproximativ 3.000 de metri liniari de arhive, documente pentru care s-a depăşit termenul de preluare impus de lege de 30 de ani. „Suntem în plin proces de sistematizare a fondurilor şi colecţiilor pe care le-am mutat în depozitul din incinta grupării mobile de jandarmi Constanţa.
Am mutat peste 2.500 de metri liniari de arhivă, dar spaţiul nici pe departe nu ne ajunge pentru că am reuşit să mutăm doar fondurile şi colecţiile pe care le-am evacuat din depozitele din str. Cibinului nr. 10. Însă noi trebuie să preluăm, în următorii ani, cel puţin 3.000 de metri liniari de arhive, dar nu avem unde. Deci am rezolvat problema doar pentru moment”, a explicat şeful arhivelor constănţene care este situaţia patrimoniului scriptic al judeţului. Acesta atrage atenţia că efectele nepăsării de azi se vor vedea peste 40 de ani, atunci când documentele care trebuie preluate şi prelucrate astăzi vor fi de folos. Din păcate, există pericolul ca prin nepreluarea arhivelor acestea să fie distruse, degradate şi imposibil de folosit.
De altfel, efectele neglijerii fondului arhivistic din perioada războiului şi de după se văd astăzi, când mulţi cetăţeni încearcă să-şi reconstituie titlurile de proprietate asupra imobilelor sau să-şi „găsească” anii lucraţi, iar lucrurile sunt aproape imposibile. Şeful SJAN Constanţa a mai precizat că are în subordine nouă lucrători, în condiţiile în care Arhivele ar mai avea nevoie de cel puţin încă pe atât pentru preluarea, controlul şi prelucrarea fondului arhivistic.