7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopul Ioan Robu a vrut gratuit spaţii în Cathedral Plaza

Arhiepiscopul Ioan Robu a vrut gratuit spaţii în Cathedral Plaza

Investitorul Cathedral Plaza, Eyal Ofer, l-a acuzat, joi, pe arhiepiscopul romano-catolic al Bucureştiului, Ioan Robu, că a declanşat procesele împotriva construcţiei pentru că nu a primit gratuit spaţii acolo, aşa cum a cerut, informează NewsIn.

„Arhiepiscopul Ioan Robu ne-a cerut să-i dăm gratuit, printr-o scrisoare, spaţiile comerciale de la parter şi etajul unu şi am refuzat. Ceea ce am putut să-i oferim este să poată închiria spaţii la un preţ mai mic. După ce am refuzat, au început procesele” a susţinut Ofer, vineri, într-o conferinţă de presă.

Omul de afaceri israelian a declarat că la construcţia clădirii a ţinut cont de toate sugestiile arhiepiscopului: clădirea să fie dezvoltată pe verticală şi nu pe orizontală, holul de la intrare să fie deschis, faţada clădirii să fie din piatră, ca să se potrivească cu arhitectura Catedralei Sfântul Iosif.

De asemenea, Daiana Voicu, reprezentant al investitorului în România, a precizat că arhiepiscopul Robu a fost informat de la început despre înălţimea clădirii şi nu a avut nimic de obiectat.

„Permisele pentru construcţia Cathedral Plaza le-am obţinut legal şi corect. Nu am dat niciun dolar pentru a primi aprobări. Acesta este poate motivul pentru care ne aflăm unde ne aflăm”, a mai afirmat Eyal Ofer.

Investitorul israelian a mai spus că decizia de luni a Curţii de Apel Suceava de anulare a autorizaţiei de construcţie s-a făcut „pe baza unor interpretări obscure”, mai exact pe baza unor regulamente europene, dar, fiindcă în anul 2006, când a fost obţinută autorizaţia, România nu era membră UE, nu i se aplicau.

Investitorul şi reprezentanţii acestuia în România spun că nu s-au hotărât încă cum să acţioneze în continuare. Daiana Voicu a mai spus că hotărârea instanţei de la Suceava blochează intrarea chiriaşilor în clădire şi blochează şi procesul de vânzare a clădirii.

Mai exact, investitorul a semnat un precontract de vânzare cu un fond de investiţii britanic, pentru suma de 70 de milioane euro, britanici plătind un avans. Finalizarea afacerii, inclusiv plata integrală a sumei, ar fi urmat să se facă la sfârşitul acestui an, în anumite condiţii, printre care şi un anumit grad de ocupare a clădirii.

Avocatul Cezar Cozmaciuc a declarat că există şi varianta ca să se ceară o autorizaţie de construcţie la primarul general al Capitalei. El a precizat că nu există nicio hotărâre de demolare a clădirii.

Daiana Voicu a mai afirmat că există şi posibilitatea unor procese cu instituţiile statului, inclusiv la CEDO.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, că este nevoie de o hotărâre judecătoarească pentru demolarea Cathedral Plaza, pentru că autorităţile locale nu pot să o facă fără o bază juridică. Oprescu a făcut această declaraţie după ce, marţi, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a solicitat „autorităţilor statului să treacă de urgenţă la aplicarea deciziei nr. 1989/3.11.2010 a Curţii de Apel Suceava”, care stabilea, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, nulitatea autorizaţiei de construire a Cathedral Plaza.

Millennium Building Development, constructorul Cathedral Plaza, a anunţat luni seară că sentinţa Curţii de Apel Suceava, potrivit căreia rămâne în vigoare decizia prin care a fost sistată construcţia, este tardivă, deoarece aceasta a fost intabulată şi intrată în circuitul civil. Într-un comunicat de presă, Millennium Building Development susţine că verdictul magistraţilor de la Suceava nu afectează constructorul, având în vedere că acesta a vândut Cathedral Plaza, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic, pentru suma de 70 milioane de euro.

Clădirea numită Cathedral Plaza a declanşat un scandal între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development. În octombrie 2009, primarul Sorin Oprescu a anunţat că a somat Millenium Building Development să sisteze lucrările la Cathedral Plaza, pentru că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie. În replică, dezvoltatorul blocului turn de lângă Catedrala Sf. Iosif a precizat că Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a constatat legalitatea autorizaţiei deţinute.

Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane.

Controversele legate de clădire au apărut după ce arhiepiscopul Ioan Robu, care îşi dăduse iniţial acordul pentru proiect, a anunţat că nu mai este de acord cu acesta. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

Cele mai citite

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Tradiția ciudată a japonezilor în ziua de Crăciun. Ce mănâncă aceștia

În Japonia, Crăciunul nu este o sărbătoare religioasă majoră, dar a devenit o tradiție populară în rândul japonezilor să petreacă ziua în stil occidental,...
Ultima oră
Pe aceeași temă