8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialArgeș: Arestări în dosarul mașinilor de lux furate

Argeș: Arestări în dosarul mașinilor de lux furate

Opt persoane au fost arestate preventiv și alte două au fost puse sub control judiciar în dosarul de trafic cu autoturisme de lux furate sau închiriate din alte ţări şi vândute în România la jumătate de preţ. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la peste un milion de euro. Tribunalul Argeş a emis mandate de arestare preventivă pe numele a opt bărbaţi suspectaţi că fac parte din gruparea de trafic cu autoturisme de lux, iar alţi doi bărbaţi au fost puşi sub control judiciar în acelaşi dosar, anunță Mediafax.

Cei zece suspecţi, care domiciliază în mai multe judeţe, fuseseră reţinuţi sub acuzaţiile de înșelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri oficiale și sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals, într-un dosar în care sunt acuzaţi că au înmatriculat în România autoturisme de lux furate sau închiriate din alte ţări, ulterior autovehiculele, a căror valoare de piaţă este în total de două milioane de euro, fiind vândute unor cumpărători de bună credinţă din România, la jumătate din preţul lor de catalog.

Procurorii DIICOT Pitești și ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate din Argeș, Cluj, Oradea, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Sibiu și Vâlcea au făcut, miercuri, 19 percheziții domiciliare în județele Argeș, Vâlcea, Sibiu, Bistrița Năsăud și Satu Mare, într-un dosar ce vizează activitatea unei grupări infracționale profilată în infracțiuni de înșelăciune, spălarea banilor, fals în înscrisuri oficiale și sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals.

Un număr de 34 de persoane, cetățeni români și străini, sunt suspectate că fac parte din rețeaua infracțională specializată în traficul cu mașini de lux.

Potrivit unui comunicat dat publicității de DIICOT, anchetatorii suspectează că, începând cu anul 2011, membrii grupării, cetăţeni români, italieni şi bulgari, au constituit un grup infracţional având ca obiectiv introducerea în ţară a unor autoturisme de lux.

Unii dintre membrii grupării introduceau pe teritoriul României, în baza unor documente falsificate şi cu seriile de caroserie modificate, autovehicule din Italia, care figurau în bazele de date ale autorităţilor italiene ca fiind furate, acestea fiind ulterior comercializate de către liderul grupării.

Totodată, există suspiciuni că membrii grupării aveau rolul de a introduce pe teritoriul României autovehicule care făceau obiectul unor contracte de închiriere în Italia şi care ulterior erau comercializate, de asemenea, de către liderul grupului infracțional, prin intermediul mai multor complici. După vânzarea mașinilor către cumpărători din România, titularii contractelor de închiriere înscenau furtul acestora.

Anchetatorii suspectează că membrii grupării falsificau contractele de vânzare-cumpărare şi facturile fiscale care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăţilor care închiriau autoturismele în patrimoniul membrilor grupului infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, liderul grupului infracțional obţinea omologarea autovehiculelor de la reprezentanţele Registrului Auto Român "prin intermediul unor colaboratori ce deţineau funcţii de execuţie". Până în prezent, anchetatorii au identificat 31 de autoturisme de lux obținute prin furt sau fraudă, care au fost comercializate la un preţ total de un milion de euro, însă valoarea de piaţă a mașinilor este de două milioane de euro. În urma perchezițiilor, 24 de persoane au fost audiate la DIICOT Pitești.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă