20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialArgentina, la 200 de ani

Argentina, la 200 de ani

Argentina a împlinit în această săptămână două sute de ani. Sărbătorirea Bicentenarului o înţelegem ca pe un proces în care celebrarea merge mână în mână cu reflecţia. Este ceea ce am făcut în ultimul timp. Prin aceste rânduri dorim să facem părtaşe la sărbătoarea noastră toate popoarele din lume şi să împărtăşim aspecte din realitatea noastră pentru a analiza Argentina din prezent, în ţară şi în lume, şi să dezvăluim priorităţile şi obiectivele.

Să ne permită cititorul să ne întoarcem la acel 25 mai 1810, pentru a rememora întâmplările de care ne ocupăm. La Buenos Aires, pe atunci capitală a Viceregatului Rio de la Plata, patrioţii luau hotărârea de a nu recunoaşte autorităţile coloniale spaniole şi de a constitui prima juntă (conducere) autonomă de guvern. Acea provocare a ordinii coloniale era actul iniţial care punea în mişcare declaraţia de independenţă şi care avea să ajungă la triumful definitiv, când trupele spaniole aveau să fie învinse militar, la capătul a zece ani de lupte, pe câmpurile din jumătate de continent. Acelor patrioţi şi eroi care au pus temelia naţiunii  noastre le aducem omagiul nostru.

Care este situaţia Argentinei în anul Bicentenarului şi care sunt priorităţile care alcătuiesc perspectiva sa pe termen mediu? Sistemul politic democratic, de după aproape trei decenii, este o realitate care a dat dovadă de maturizare. Angajamentul cu drepturile omului şi-a reluat impulsul o dată cu anularea legilor iertării şi redeschiderea proceselor pentru responsabilii, civili şi militari, de crime împotriva umanităţii. Economia argentiniană a crescut începând cu 2003 cum nu o mai făcuse  niciodată înainte de 1810. Rata excepţională de creştere şi soldurile pozitive ale balanţei comerciale au facilitat tratarea angajamentelor externe începând cu resursele autohtone. În aceşti ultimi şapte ani, educaţia şi sănătatea publică, odinioară instituţii de bază ale integrării sociale, au fost din nou puse în valoare cu bugete care vor tripla participarea lor în alocările statale.

Statul şi-a recuperat rolul principal în promovarea cercetărilor în ştiinţă şi tehnologie şi, de asemenea, în alocări semnificative pentru veniturile personalului didactic şi de cercetători din sistemul universitar public care în diferite momente din secolul trecut a format cinci argentinieni laureaţi ai Premiului Nobel. Rezolvarea situaţiei de sărăcie este, de asemenea, o prioritate a guvernului Cristina Fernández de Kirchner şi, în acest sens, se implementează politici de sprijinire a întreprinderilor pentru a angaja lucrători, promovând astfel munca decentă şi aplicând măsuri de politică socială universale în favoarea copiilor.

Noi, argentinienii, suntem rezultatul întâlnirii culturilor cele mai diverse. Convieţuirea şi integrarea emigranţilor din toată lumea sunt o particularitate istorică pe care continuăm să o reafirmăm. Am pus în vigoare, în ciuda gravei crize economice, programul Ţara Mare, legislaţie înaintată pentru reglementarea situaţiei muncitorilor străini. Luptăm pentru vigoarea deplină a dreptului internaţional. Multilateralitatea este instrumentul cel mai eficient în lupta pentru pace, securitate şi pentru a putea câştiga bătălia împotriva sărăciei şi excluderii, a bolilor, delictelor de trafic de droguri şi degradării  mediului. Promovarea şi apărarea drepturilor omului sunt o politică de stat care întăreşte identitatea noastră ca naţiune şi poziţia noastră de lideri în comunitatea internaţională. Suntem integraţi activ în comerţ în cadrul MERCOSUR şi susţinem necesitatea de a înainta spre o mai mare instituţionalizare. Impulsionăm politic UNASUR ca mediu de participare exclusivă a ţărilor din regiune pentru menţinerea păcii şi a democraţiei. În acelaşi timp, avem o participare activă în grupul ţărilor G20.

Cererea noastră către guvernul britanic, sprijinită oficial de către Naţiunile Unite, pentru a dezbate suveranitatea asupra Insulelor Malvine este în spiritul populaţiei argentiniene şi este una dintre axele politicii noastre externe. Ţara noastră are datorii restante. Acestea au origini îndepărtate în timp şi reprezintă o recunoaştere a creanţelor amânate din vaste sectoare ale societăţii noastre. Angajamentele luate cu străinătatea sunt, de asemenea, o prioritate pentru guvernul argentinian. Naţiunea noastră împlineşte astăzi două sute de ani. Invităm să ni se alăture la sărbătorire şi alte popoare ale lumii, pentru a împărtăşi oamenilor ceea ce este mai bun, cultura şi istoria noastră.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă