22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialAre peste 200.000 de volume

Are peste 200.000 de volume

Construita intre anii 1799 si 1804, sub indrumarea directa a contelui Teleki Samuel, biblioteca adapostea initial peste 80.000 de volume de carte, dintre care 60.000 de incunabule si o multime de opere si editii rare de carte, cat si expozitia memoriala a matematicienilor Bolyai Farkas si Bolyai Janos – creatorul geometriei neeuclidiene.
Biblioteca Teleki-Bolyai din Targu Mures este una dintre cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania, lacas al culturii europene din secolele trecute. In prezent adaposteste peste 200.000 de volume adaugate de-a lungul timpului, provenite din diverse surse.
Ideea infiintarii acestei biblioteci ii apartine contelui Teleki in timpul calatoriei sale de studii la universitatile din Basel, Paris, Utrecht, Leiden, unde dobandeste cunostinte temeinice in domeniul stiintelor umane si reale, valorificate in selectarea celor mai reprezentative carti ale culturii europene.
Colectia sa, realizata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, reflecta ideile iluminismului european. Fondatorul a cumparat cu prioritate carti stiintifice, dar a colectionat si raritati bibliofile, multe dinte ele unicat, editii princeps si prime editii. Dupa moartea contelui Teleki, ritmul de imbogatire al bibliotecii a scazut simtitor, in ciuda grijii manifestate prin dispozitiile sale testamentare, care fixau obligatiile urmasilor mostenitori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă