14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAradeanul de 26 ani care a spart codurile NASA a fost trimis...

Aradeanul de 26 ani care a spart codurile NASA a fost trimis in judecata

Procurorii anticoruptie au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a romanului care a spart codurile NASA si mai multor departamente guvernamentale americane, informeaza un comunicat remis astazi de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, preluat de Rompres.

Aradeanul Victor Faur, in varsta de 26 de ani, risca o condamnare la 54 ani de inchisoare si plata a circa doua milioane de dolari.

Potrivit comunicatului, Victor Faur a fost trimis in judecata pentru savarsirea, in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea nr.161/2003. Astfel, in perioada noiembrie 2005 – septembrie 2006, acesta a accesat fara drept, in mod repetat, in baza aceleiasi rezolutii infractionale si prin incalcarea masurilor de securitate, sistemele informatice apartinand agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) – Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center (GSFC), US Departament of Navy si US Departament of Energy (DoE), folosind numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere in retea.

Anchetatorii au stabilit ca, odata intrat in sistemul informatic vizat, inculpatul a descarcat pe acesta aplicatii software pe care ulterior le-a instalat si configurat pentru crearea unor canale de comunicare tip IRC (Internet Relay Chat) ori pentru obtinerea drepturilor de acces, mai departe, in alte sisteme informatice din retea.

Ca urmare a acestor actiuni, el a modificat fara drept datele informatice care constituie structura de directoare, fisiere etc. a sistemului de operare, in care, in prealabil, obtinuse acces neautorizat.

Din materialul probator a rezultat ca introducerea de date informatice reprezentand aplicatiile informatice descarcate, instalate si configurate pentru crearea unor canale tip IRC, actiuni urmate de utilizarea acestora pentru comunicare, a constituit o perturbare grava a activitatii normale si conforme cu destinatia data de proprietarii sistemelor informatice in cauza.

Autoritatile romane au demarat cercetarea ca urmare plangerii depuse de NASA si, ulterior, si de Departamentul de Energie si Departamentul Marinei Statelor Unite.

In drept, fapta lui Victor Faur intruneste elementele constitutive ale infractiunii de acces fara drept in forma continuata prevazuta de Legea nr.161/2003 cu aplicarea art.41 al. 2 Cod penal.

La data de 11 octombrie 2006, s-a dispus fata de Victor Faur masura obligarii de a nu parasi tara, masura care a fost prelungita pana la data de 8 iulie a.c..

Partea vatamata, Agentia Nationala de Aeronautica si Spatiala (NASA), se constituie parte civila cu suma de 1.571.265 dolari, iar Departamentul american al Energiei, cu suma de 66.637,30 dolari. Pana in acest moment, Departamentul Marinei Statelor Unite nu s-a constituit parte civila, dar prin documentele transmise a aratat ca paguba provocata de accesarea neautorizata, modificarea datelor informatice si perturbarea activitatii echipamentelor sale se ridica la 40.850 dolari.

Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Arad.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

Gigi Becali îl vrea pe Louis Munteanu: „Poate-l iau… De ce să nu-l iau?”

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că pregătește un nou transfer important, vizându-l pe Louis Munteanu, jucătorul celor de la CFR Cluj. https://www.youtube.com/watch?v=CnVm9FAmjyw Louis Munteanu, dorit...

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă