27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialArabia Saudită intră în cursa nuclearizării în Orientul Mijlociu

Arabia Saudită intră în cursa nuclearizării în Orientul Mijlociu

Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a devenit spătămâna trecută cel mai nou participant la cursa pentru dezvoltarea de capacităţi nucleare în Orientul Mijlociu – un proces periculos aflat în plină desfăşurare, în pofida eforturilor americane de a tempera nuclearizarea regiunii, puternic afectată de riscuri de securitate.

Potrivit Agenţiei de Presă Saudite (SPA), instituţie controlată de guvern, programul – strict civil – va fi finanţat din fondul de 80 de miliarde $ alocat dezvoltării infrastructurii electrice. Centrul de cercetare şi generare de energie nucleară şi regenerabilă, botezat deja “Regele Abdullah”, va fi construit în apropiere de capitala regatului şi va avea ca scop asigurarea necesarului de energie electrică al ţării. Conform Riyadhului, nevoia de electricitate a regatului se află într-un proces accelerat de creştere ca urmare a dezvoltării demografice, dar şi a politicii generoase de subvenţionare a costului energiei electrice şi al apei obţinute prin desalinizare – un proces puternic energofag.

Pentru a face faţă acestei situaţii, arată Ministerul saudit al Apelor şi Electricităţii, citat de Financial Times, regatul nu va renunţa la subvenţionarea celor două sectoare, care înghit 8 miliarde $ pe an, ci va recurge la energia nucleară.

Cu ochii pe rivalul istoric – Iran

Programul anunţat de Riyadh plaseasă Arabia Saudită în rândul celorlalte state din regiune angajate în ultima perioadă în dezvoltarea accelerată a capacităţilor nucleare civile. Kuwaitul, Egiptul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat în ultimele luni proiecte dezvoltate în colaborare cu parteneri francezi sau sud-coreeni pentru construcţia de reactoare civile.

În context de securitate, cazul Arabiei Saudite este însă unul particular. Pe lângă relaţia dificilă cu Israelul, care, în ciuda dezminţilor, deţine capacităţi nucleare civile şi militare, Arabia Saudită este rivalul politic în regiune al Iranului, stat acuzat de comunitatea internaţională, că sub masca dezvoltării programului atomic civil, ar urmări să se înarmeze nuclear.

Ameninţarea iraniană, denunţată de Israel şi SUA, nelinişteşte nu numai statele europene din NATO, ci şi aliţii Americii din regiunea Golfului. Dintre aceştia, Arabia Saudită are cele mai multe puncte de ciocnire a intereselor cu Iranul. Confruntării istorice dintre sunnismul arab şi şiismul promovat fervent de Teheran, i s-au adăugat de-a lungul vremii, rivalitatea din domeniul exportului de petrol, dar şi ambiţiile de influenţă în regiune, nutrite atât de Casa de Saud, cât şi de ayatollahii teocraţiei iraniene.

SUA testează o rachetă nucleară în apropiere de Iran

Temerile saudite cu privire la ambiţiile politice şi nucleare iraniene sunt cu atât mai acute cu cât, sistemul global antirachetă plănuit de Statele Unite are o componentă importantă – deja operaţională – care apără teritoriul Israelului, nu însă şi Peninsula Arabă.

Potrivit site-ului isrealian DEBKAfile, apropiat cercurilor neo-conservatoare din SUA, administraţia Obama nu a reuşit să liniştească temerile saudite cu privire la Iran, cu toate că la sfârşitul lunii trecute a luat o măsură fără precedent pentru a demonstra solidaritatea cu aliaţii săi arabi.

Surse militare occidentale citate de DEBKAFile, au dezvălui că, pentru prima dată în istoria desfăşurării militare americane din Peninsula Arabă, un submarin SUA a testat un vector balistic multiogivă de tip Trident, lansând racheta din apele teritoriale saudite către Golful Persic, delimitat la nord-est de teritoriul Iranului. Demonstraţia, menită să arate Iranului că umbrela nucleară a SUA acoperă şi aliaţii din Peninsula Arabă, a fost dezminţită oficial de Armata SUA, însă confirmată de surse saudite.

Cele mai citite

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă