37.7 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialAr putea fi cafeaua un halucinogen?

Ar putea fi cafeaua un halucinogen?

Un studiu australian a găsit o corelaţie între consumul de cafea şi halucinaţii auditive uşoare, potrivit publicaţiei „Salon”. Altfel spus, prea multă cafea v-ar putea face să credeţi că auziţi sunete care, de fapt, nu există.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au ţinut sub observaţie 92 de persoane care consumau cantităţi diferite de cafea. Participanţilor li s-au pus căşti şi au fost rugaţi să apese un buton ori de câte ori li se părea că aud o anumită melodie. Ceea ce nu ştiau era că tot ce se auzea în căşti era zgomot alb. Acesta este un sunet de bandă largă, folosit în măsurători electroacustice, caracterizat prin energie egală pe lăţime de bandă constantă.

„În medie, cei care beau mai puţină cafea au auzit melodia-fantomă o singură dată. Băutorii înrăiţi de cafea au apăsat butonul de trei ori,” a comentat cotidianul australian „Herald Sun”.
Concluzia specialiştilor a fost că există o legătură între nivelul ridicat de stres şi psihoze, iar cafeina a părut să fie corelată cu predispoziţia spre halucinaţii. „Combinaţia de cafeină şi stres afectează posibilitatea ca un individ să experimenteze simptome asemănătoare celor ale psihozei,” a concluzionat prof. Simon Crowe.

Nu este prima dată când cercetătorii găsesc o legătură între consumul de cafea şi halucinaţii. Un studiu publicat în 2009 susţinea că persoanele care beau aproximativ 315 mililitri de cafea pe zi (în jur de trei căni), au şanse de trei ori mai mari să audă lucruri care nu există.

Dar această corelaţie, susţin oamenii de ştiinţă, nu înseamnă neapărat o relaţie de cauzalitate. Cafeina în exces nu provoacă, neapărat, halucinaţii, ci doar măreşte posibilitatea ca acestea să apară.

Cele mai citite

Mai vine Travis Scott la “Beach, Please! Festival?” Artistul a fost arestat în Miami

Într-un eveniment neașteptat și cu puțin timp înainte de festivalul lui Selly, "Beach, Please!", rapperul american Travis Scott, în vârstă de 33 de ani,...

Florinel Coman, gata pentru duelul cu Belgia: “Nu este important cine marchează”

După victoria decisivă împotriva Ucrainei la EURO 2024, echipa națională de fotbal a României se concentrează acum asupra următorului duel crucial cu Belgia. Meciul...

Tren cu cel puțin 4 ore întârziere. Explicațiile CFR

Trenul IRN 472 Bucureşti Nord - Curtici, căruia ieri i s-a defectat locomotiva la Periş, înregistrând deja o întârziere estimată la două ore şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă