» China si Taiwan au incheiat un acord care va imbunatati transportul si comertul intre cele doua parti. Intelegerea marcheaza o apropiere fara precedent intre Taipei si Beijing, care revendica suveranitatea asupra insulei.
China comunista si Taiwan au incheiat marti un acord care va imbunatati comertul si legaturile directe de transport dintre cele doua parti, in cursul celei mai importante vizite din ultimele decenii a unui oficial al guvernului de la Beijing in insula care refuza sa recunoasca suveranitatea Chinei comuniste. Acordul, care prevede triplarea numarului de curse aeriene directe intre cele doua capitale, deschiderea a peste 70 de porturi pentru comertul direct intre cele doua economii, imbunatatirea legaturilor postale si cooperarea in domeniul sigurantei alimentare, a fost semnat in cursul vizitei la Taipei a lui Chen Yunlin, cel mai inalt oficial al guvernului comunist chinez insarcinat cu relatia cu insula a carei independenta de facto este o sursa majora de tensiuni in regiunea Asiei de Est.
Pana in prezent, comertul dintre China continentala si Taiwan, teritoriu a carui independenta este recunoscuta numai de 24 dintre statele lumii, se efectua prin intermedieri costisitoare, din cauza tensiunilor legate de suveranitatea Taiwanului. Acordul comercial marcheaza una dintre cele mai spectaculoase apropieri intre cele doua parti, dupa ce in luna iulie a avut loc prima intalnire la nivel inalt din ultimii peste zece ani. Deschiderea catre China continentala este rezultatul politicii de deschidere demarate odata cu alegerea la Taipei a presedintelui Ma Ying-jeou din partea Kumintang.
» Taiwanul, sursa de tensiuni in Asia de Est
Taiwanul sau autointitulata Republica China este teritoriul in care in 1949 s-au retras trupele nationaliste ale Kumintangului chinez, conduse de Chan Kai-shek, dupa infrangerea suferita in fata revolutei lui Mao Zedong. Dupa finalul razboiului civil (1945-1947), Taiwanul a refuzat sa recunoasca puterea comunista instalata la Beijing, pastrandu-si denumirea de Republica China si bucurandu-se in ultimii 60 de ani de o independenta de facto. Taiwanul s-a bucurat de recunoastere la ONU ca succesoare a Chinei postimperiale, insa a pierdut acest statut in 1971 in favoarea Beijingului. Insula, cu o populatie de 23 de milioane de locuitori, este revendicata de China comunista, care o considera o parte a teritoriului sau ce trebuie readusa la ordine chiar si prin forta daca este necesar. In confruntarea surda cu Beijingul, Taipei este sustinut militar de Statele Unite.