6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAproape jumatate dintre moldoveni regreta destramarea URSS, arata un sondaj

Aproape jumatate dintre moldoveni regreta destramarea URSS, arata un sondaj

Aproximativ 48,6% dintre moldoveni regreta destramarea URSS, iar cea mai mare sursa de ingrijorare pentru cei mai multi (24,3%) o reprezinta saracia, urmata de viitorul copiilor (16,6%), somaj (14,9%) si preturi (14,5%), arata un sondaj citat de Jurnal de Chisinau si preluat de Newsin.

32,4% dintre persoanele intrebate nu regreta destramarea Uniunii Sovietice, in timp ce 15,9% nu s-au pronuntat, potrivit Barometrului Opiniei Publice pe noiembrie 2009, publicat de Institutul de Politici Publice.

Daca duminica viitoare s-ar organiza un referendum, 43,7 % din populatie ar vota pentru revenirea Republicii Moldova in URSS, 29,9% imporiva, iar 16,3% dintre alegatori sunt indecisi, relateaza Stirea Zilei.

Mai mult de jumatate din populatie considera ca tara merge intr-o directie gresita, fata de 29,1% care este de o parere contrara, anunta Jurnal de Chisinau.

In ceea ce priveste increderea in politicieni, 51% dintre moldoveni au incredere in Marian Lupu, 45%in Vlad Filat si 39% in Vladimir Voronin. De asemenea, 33% dintre persoane intrebate au incredere in primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, iar 31% in fostul premier Zinaida Greceanii.

Daca duminica viitoare s-ar organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei privind modul de alegere a presedintelui tarii, 69,9% dintre moldoveni ar vota pentru ca seful statului sa fie ales in mod direct de cetateni. 14,9% ar vota pentru ca presedintele sa fie ales in continuuare de Parlament, 12,4% nu s-au decis inca, iar 3,4% nu ar vota, scrie Stirea Zilei.

De asemenea, 32% din totalul respondentilor s-au pronuntat impotriva alegerilor anticipate si pentru modificarea Constitutiei, in timp ce 29,4% cred ca legea actuala trebuie respectata si Parlamentul trebuie dizolvat, iar 17% cred ca anticipatele sunt binevenite.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare 4% dintre persoanele cu drept de vot nu ar participa. 26% din totalul respondentilor ar vota pentru PCRM. Pentru PD ar vota 14,1%, pentru PLDM – 12,9%, iar pentru PL – 8,2%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă