În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion
Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica, potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI. Dintre aceștia, peste 1,2 milioane sunt bărbați, cele mai frecvente prenume fiind Ioan, Ionuț și Ion, scrie news.ro.
Conform datelor oficiale, 436.873 de români poartă numele Ioan, 366.329 se numesc Ionuț, iar 319.994 poartă numele Ion. Alte prenume comune includ Ionel (131.634), Nelu (19.867) și Ivan (7.931). De asemenea, în România sunt înregistrate 394.552 de femei cu prenumele Ioana, 148.488 de femei se numesc Ionela, iar 71.757 poartă numele Oana.
Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca Înaintemergătorul, fiind cel care a anunțat venirea lui Hristos. Părinții săi, Zaharia și Elisabeta, au primit vestea nașterii lui de la Arhanghelul Gavriil. Conform tradiției, Ioan a fost decapitat la ordinul soției lui Irod, Irodiada, în schimbul unui dans fiica sa, Salomeea, la ziua de naștere a lui Irod.
Ziua de Sfântul Ioan este marcată de obiceiuri tradiționale în diferite regiuni ale țării. În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion, iar în Transilvania, sărbătoriții sunt duși la râu, pentru a fi botezați simbolic. Tradiția populară mai spune că, după această zi, „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească, anunțând sfârșitul iernii aspre.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube