25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAproape 0,5% din acţiunile FP au fost cedate printr-un deal în valoare...

Aproape 0,5% din acţiunile FP au fost cedate printr-un deal în valoare de 6,3 milioane euro

Un pachet de acţiuni reprezentând 0,46% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) a fost cedat la BVB, printr-o tranzacţie negociată în valoare de 27,1 milioane lei (6,3 milioane euro), relatează Mediafax.

Tranzacţia a fost realizată la ora 13:30, la un preţ de 0,425 lei/titlu, respectiv cu 0,23% sub ultima cotaţie de joi.

Anterior acestui deal a mai fost efectuată o tranzacţie negociată, însă cu un pachet mai mic de acţiuni FP, în valoare de 850.000 de lei. Operaţiunea a fost realizată tot la preţul de 0,425 lei/titlu.

La momentul realizării deal-ului cu volumul mai mare de acţiuni, pe piaţa principală, titlurile FP erau în creştere cu 0,45%, însă în următoarele minute cotaţia a trecut pe scădere uşoară, de 0,23% şi a ajuns la nivelul din cadrul tranzacţiilor negociate.

Brokerii cred că deal-urile, precum şi alte astfel de tranzacţii realizate în precedentele şedinţe cu alte acţiuni şi cu titluri de stat, sunt echilibrări de portofolii realizate de fonduri înainte de finalul anului.

În şedinţa de joi cotaţia acţiunilor FP a încheiat în scădere cu 1,5%, după ce Tribunalul Bucureşti a anulat unele decizii AGA din septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, printre care şi numirea Franklin Templeton administrator al FP.

Franklin Templeton a anunţat, joi seara, că nu consideră că decizia instanţei are „impact material asupra Fondului”, având în vedere hotărârile acţionarilor din cele mai recente adunări. Decizia Tribunalului poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile.

Calculată la cea mai recentă cotaţie din şedinţa de vineri, capitalizarea Fondului Proprietatea 5,855 miliarde lei (1,364 miliarde euro).

La finalul lunii noiembrie, investitorii străini controlau 49,04% din capitalul social subscris al Fondului, acţionarii români aveau 46,77% din titluri, iar Ministerul Finanţelor Publice mai deţinea 4,19%.

Un pachet de 2,66% din acţiuni este indisponibilizat pentru că statul a subscris titlurile respective, însă nu a participat cu titluri la alte companii în schimbul acţiunilor subscrise. Astfel, statul mai poate acorda despăgubiri doar în cuatum de 1,53% din acţiunile FP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă