11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialApocalipsa judiciara: instantele intra in colaps financiar

Apocalipsa judiciara: instantele intra in colaps financiar

Curtile de apel, tribunalele si judecatoriile ar putea sa-si inchida obloanele de la 1 septembrie, pentru ca nu mai au bani sa plateasca utilitatile, nici sa asigure corespondenta cu partile din procese, arata un studiu al magistratilor de la SoJust. In acelasi timp, domenii precum Turismul sau Tineretul nu mai stiu pe ce sa-si cheltuiasca toti banii, observa unii analisti.

Instantele de judecata au fost nevoite sa-si depaseasca bugetele de cheltuieli pe bunuri si servicii necesare functionarii cu peste 100%, acumuland datorii de aproape 25 milioane de euro, arata un studiu al magistratilor de la SoJust. Intitulat "Cronica unei morti anuntate", documentul arata ca, in ritmul actual, cu bugete reduse aproape la jumatate fata de anul trecut, instantele vor intra in colaps financiar la 1 septembrie, cand s-ar putea ajunge ca "activitatea de judecata in Romania sa fie complet blocata". Judecatorul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea si membru SoJust, ne-a declarat ca "instantele sunt deja intr-o foarte mare criza, care nu se vede inca pentru ca este vacanta judecatoreasca. Te ingrozesti cand privesti cifrele". Dimensiunea dezastrului nu se vede inca, spune judecatorul, si pentru ca "Ministerul Justitiei pare sa ascunda aceasta situatie in Guvern si in Coalitie", iar la nivelul populatiei "s-a ajuns deja sa se spuna «normal ca nu mai sunt bani, s-au dus pe salariile si pe sporurile voastre»". Situatia nu sta tocmai asa, explica Neacsu.

In prezent, presedintii multor instante din tara sunt fortati sa incalce legea, pentru ca primesc servicii sau bunuri pentru care nu au bugetul necesar sa le plateasca. Cele mai multe instante au epuizat integral banii prevazuti la buget pentru serviciile si bunurile "in lipsa carora instantele nu pot functiona: energie electrica, comunicarea prin Posta Romana a citatiilor, hotararilor judecatoresti si a celorlalte acte procedurale, combustibil auto, hartie imprimanta, consumabile", arata studiul. Explicatia: bugetul acordat efectiv de Ministerul Justitiei pentru aceste cheltuieli a fost de aproximativ 21,5 milioane de euro pentru intreg anul 2009. Suma este cu 35% mai mica decat banii cheltuiti la acest capitol bugetar in 2008, conform SoJust. Magistratii care au realizat studiul considera ca Ministerul Justitiei aplica o "strategie de minimalizare a situatiei financiare a instantelor" si ca atentia opiniei publice si a clasei politice este "deturnata" catre scandalul sporurilor salariale.

Un colaps al instantelor in septembrie ar insemna ca "pur si simplu nu se mai judeca nimic. Totul este informatizat, ganditi-va ca o instanta ramane fara curent electric. Inchidem, stam acasa si punem un afis pe usa ca nu mai avem bani sa ne platim facturile", explica Adrian Neacsu. Acelasi exemplu il da si judecatorul Horatius Dumbrava, membru SoJust, adaugand ca si Posta Romana ar putea sa refuze sa mai comunice documentele instantelor, din cauza datoriilor acumulate. "Ar fi un dezastru. Sper sa nu ajungem ca in statele care au declarat falimentul. Ministerul Justitiei a ajuns sa sune la furnizorii de utilitati si sa ceara pasuire", ne-a spus judecatorul Dumbrava. Activitatea tuturor este afectata in prezent, ne-a explicat judecatorul Neacsu: "De vreo doua luni s-au terminat banii de citatii si de corespondenta. Aici s-a mai putut improviza – nu citezi toate partile, intarzii, amani. Acum insa intram intr-o zona foarte periculoasa: se termina banii pentru serviciile functionale". Cei doi judecatori considera ca numai o rectificare bugetara pozitiva ar putea rezolva situatia in care s-a ajuns tocmai pentru ca "atunci cand politicienii au gandit bugetul pe 2009, au zis ca vor reusi sa prinda o astfel de rectificare prin luna iunie", prin care sa ingrase un buget initial prea mic.

Situatia din Justitie, ca si din alte domenii subfinantate pe timp de criza, arata clar situatia paradoxala in care se afla Guvernul: domenii grele, de care statul depinde, scartaie, in timp ce unele precum Turismul sau Tineretul si Sportul se lafaie in bani. Analistul economic Liviu Voinea ne-a explicat ca "prima masura pe care trebuia sa o ia Guvernul era reforma administratiei publice. Exista domenii subfinantate de la buget, precum Justitia sau Agricultura, si altele unde se face risipa, precum Sportul sau Turismul. Trebuie taiat de unde nu e nevoie, iar banii sa fie redirectionati". Referindu-se la Justitie, analistul glumeste amar: "Daca rezista pana in septembrie, inseamna ca o duce bine. Guvernul nu stie de unde sa scoata bani de azi pe maine, se imprumuta zilnic de la banci".
Si cu toate acestea Romania va mai avea o paguba de zeci de milioane de euro. Cititi in pagina 4 "Romania va pierde 300 de noi procese la CEDO".

Cele mai citite

Max Verstappen, aproape de al patrulea titlu mondial în Las Vegas! Scenariile care îl pot încorona campion

Max Verstappen, triplu campion mondial, are șanse mari să își asigure al patrulea titlu consecutiv în Formula 1 în cadrul Marelui Premiu din Las...

PSD anunță prețuri plafonate la energie și dupămartie 2025 pentru protejarea populației și a economiei. USR și PNL vor reluarea liberalizării, care ar tripla facturile românilor

Partidul Social Democrat dorește continuarea măsurilor de plafonare a prețurilor la energie și după martie 2025, măsuri introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu la preluarea mandatului....

Anvelope mixte versus anvelope de iarnă

Utilizarea unui set de anvelope tip all-season poate reduce considerabil costurile de exploatarea ale unei mașini, dar este bine să știți și care...
Ultima oră
Pe aceeași temă