12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialApocalipsa din Filipine

Apocalipsa din Filipine

În Filipine, bilanţul dezastrului provocat de trecerea celui mai violent taifun care a lovit Terra, „Haiyan“, devine tot mai grav cu fiecare zi. Autorităţile filipineze evocă 10.000 de morţi în ansamblul ţării, dar ONU anunţă că în realitate „peste 10.000 de persoane au murit numai în oraşul Tacloban“ şi bilanţul va fi „mult mai grav“. SUA şi Marea Britanie au trimis nave de război cu hrană, apă şi materiale pentru supravieţuire, în timp ce în zonele devastate sunt amplasate tancuri şi forţe militare, pentru a împiedica jafurile şi crimele.

„Totul este distrus”, declară generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula filipineză Leyte, a cărei capitală este Tacloban. Primele echipe de salvare din străinătate au început să sosească luni, când şeful statului a declarat stare de catastrofă naţională. Cel puţin o duzină de avioane militare de transport ale SUA şi Filipinelor au sosit la Tacloban cu 66 tone de material de salvare, dar vremea deosebit de vitregă a împiedicat o reluare a zborurilor. Două avioane cargo americane C-130 au sosit la Tacloban, unde practic fiecare clădire a fost distrusă de puternicul taifun Haiyan, şi s-a început distribuirea ajutoarelor, debutul unui efort internaţional care implică zeci de ţări şi de organizaţii. Pe aeroportul oraşului distrus, avioanele au fost descărcate de forţe militare asistate de trupe speciale, trădând îngrijorarea privind posibile tulburări civile.

Marea Britanie va trimite în Filipine un distrugător tip 45 şi un C-130 Hercules al RAF, premierul David Cameron precizând că ţara sa contribuie cu 30 milioane lire sterline, iar nava Daring, în prezent în apropiere de Singapore, se va deplasa cu toată viteza spre zona sinistrată cu o susţinere suplimentară a unui RAF C-17, un puternic ajutor în operaţiunile de salvare.

Mobilizare internaţională

Portavionul George Washing­ton şi nave ale marinei americane au ajuns marţi în portul Hong Kong pentru a se îndrepta rapid spre Filipine având la bord hrană, apă şi echipamente medicale, însă din cauza condiţiilor meteo vitrege viteza navelor este încetinită. Cu peste 5.000 de puşcaşi marini la bord şi peste 80 de avioane, „George Washington“ dispune de o enormă capacitate în eforturile de ajutorare. „La nevoie, aceste nave şi avioane vor fi în măsură să furnizeze asistenţă umanitară, materiale şi îngrijiri medicale în eforturile aflate în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a ordonat portavioanelor nucleare şi altor nave să se îndrepte cu cea mai mare viteză spre Filipine.

Marea Britanie a trimis şi o navă de război cu echipamente de producere a apei potabile din apa de mare şi un avion militar de transport cu alimente, medicamente şi echipamente de prim-ajutor. În afara SUA şi Marii Britanii, mai multe ţări şi organizaţii, printre care Uniunea Europeană, au propus ajutor financiar sau material, care ar putea fi necesar mai mulţi ani. Australia a anunţat un pachet de 5,8 milioane euro, inclusiv personal medical şi articole ne-alimentare, iar Noua Zeelandă va dona 1,1 milioane euro. Comisia Europeană a declarat că va furniza 8 milioane euro pentru ajutarea regiunilor cele mai afectate.Vaticanul a promis 3 milioane euro, guvernul chinez a acordat 100.000 dolari şi Crucea Roşie chineză aceeaşi sumă.

ONU estimează că cel puţin 300 milioane euro sunt necesare pentru „lansarea unui plan de acţiune care trebuie să se concentreze pe hrană, sănătate, pe dezinfectarea adăposturilor, dezafectarea deşeurilor şi ruinelor şi pe protecţia celor mai vulnerabili”. Potrivit surselor ONU, circa 4,5 milioane de persoane au fost afectate de furtună şi alte 800.000 sunt sinistrate.

Jafuri şi violenţe

Responsabilii filipinezi sunt depăşiţi de dezastrul provocat de „Haiyan“, care a devastat vineri centrul arhipelagului şi a transformat oraşul Tacloban într-un câmp al morţii. Marţi, autorităţile au instaurat starea de urgenţă în acest oraş de coastă pentru a împiedica jafurile şi violenţele care ameninţă buna organizare a ajutoarelor umanitare. Au fost instalate baraje rutiere şi desfăşuraţi sute de soldaţi şi poliţişti.

Ieri, un grup de presupuşi membri ai rebeliunii comuniste a atacat un convoi al armatei la Matnog. Pentru descurajarea jefuitorilor, dintre care mulţi sunt înfometaţi şi caută în van un ajutor, Manilla a trimis vehicule blindate, dar în afara celor ce caută ceva de mâncare, jefuitorii încearcă să fure electronice, medicamente.

După trecerea taifunului „Haiyan“, însoţit de vânturi de peste 300 km pe oră şi de valuri de cinci metri evocând un tsunami, continuă să se extindă amploarea cataclismului care a pus la pământ casele şi a smuls arborii din rădăcină în centrul arhipelagului filipinez, în special pe insulele Leyte şi Samar. Sinistraţii sunt înfometaţi de vineri şi aşteaptă cu disperare sosirea ajutoarelor umanitare. John Ging, directorul operaţiunilor biroului ONU de coordonare a ajutoarelor umanitare, preciza că „ne aşteptăm la ceva mai grav. Pe măsură ce reuşim să deblocăm unele zone, descoperim tot mai multe cadavre” printre ruinele din Tacloban unde în aer pluteşte duhoarea descompunerii, iar supravieţuitorii au pus mâna pe arme pentru a jefui magazinele şi casele rămase oarecum în picioare. Ploaia cade în continuare, îngreunând viaţa sinistraţilor, fără hrană, apă sau medicamente, în timp ce operaţiunile de salvare sunt extrem de dificile, şoselele, aeroporturile şi podurile fiind distruse de taifun. Şi, ca şi cum situaţia nu era destul de complicată, ţara se pregătea marţi pentru sosirea unei depresiuni tropicale. În faţa acestei tragedii, preşedintele Benigno Aquino a declarat luni seară stare de catastrofă naţională, care permite guvernului să controleze preţurile şi să accelereze deblocarea de fonduri, şi a adăugat că are în vedere şi impunerea legii marţiale.

Livrarea de ajutoare în Tacloban, de-a lungul rutelor blocate de cadavre neridicate şi munţi de deşeuri materiale, este extrem de dificilă şi sunt alte numeroase localităţi încă rupte de restul lumii, ceea ce ar putea mări semnificativ amploarea pierderilor umane şi a dezastrului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă