20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialApel pentru oprirea romanofobiei

Apel pentru oprirea romanofobiei

Partidul Romanilor din Italia a lansat un apel catre presedintele italian Giorgio Napolitano si catre premierul Silvio Berlusconi sa puna capat "romanofobiei", "linsajului mediatic si derapajelor xenofobe", relateaza pagina online a agentiei APcom, citata de Mediafax. "Opriti linsajul mediatic si derapajele xenofobe", a cerut Giancarlo Germani, liderul Partidului Identitatea Romaneasca (PIR), intr-o conferinta de presa organizata sambata la Roma.

Potrivit lui Germani, datele statistice contrazic opinia generala despre imigrantii romani. "Conform datelor oficiale, ale organizatiei Caritas-Migrantes si ale Ministerului de Interne, din cei un milion si 16 mii de detinuti, doar 2.828 sunt romani, adica 0,2 la suta, fata de 3,4 la suta algerieni, 2,2 la suta albanezi, 1,2 la suta marocani. La Roma, potrivit datelor carabinierilor, de la 1 ianuarie pana acum din cele 1.421 de persoane arestate doar 16 la suta sunt romani", a spus Germani. El a criticat abordarea presei italiene, care a acordat spatii limitate violarii unei italience de catre tatal adoptiv italian, prezentand insa cu prioritate infractiunile comise de romani.

"Sa nu uitam ca 85 la suta din agresiunile sexuale au loc in familii, iar la Roma violurile au scazut cu zece la suta, desi se pare ca exista opinia ca numerosi romani seamana teroare in parcuri. Credem ca presiunile mediatice, acest linsajul mediatic care ne-a vizat a avut exact rolul adoptarii acestor legi, de genul celei cu patrulele de voluntari. Dar cifrele statistice spun contrariul", a argumentat Germani.

Conferinta de presa a fost organizata la inaugurarea unui centru comercial cu produse romanesti. "Nu doar cifrele statistice spun contrariul; acest loc, centrul comercial, a fost ales in mod simbolic ca dovada ca in Italia vin oameni de afaceri, persoane care lucreaza si investesc", a continuat Germani, vorbind de romanii care mor in accidente de munca pe santiere din Italia, de romanii platiti prost sau angajati la negru. "Acum, in actualul context, menajerele si muncitorii romani nu isi mai gasesc de lucru", a regretat Germani, subliniind ca "romanii din Italia au obligatii si drepturi".

"Exista foarte putini romani care vin in Italia si comit infractiuni, asta pentru ca legea din Italia nu functioneaza. In Romania furi o data si mergi la inchisoare zece ani, in Italia furi de zece ori si nu se intampla nimic", este de parere Germani. "Cerem Guvernului italian si celui roman sa instaureze relatii bilaterale reale. Iar Guvernului roman ii cerem sa trimita agenti suplimentari, chiar specializati in colectare de informatii, care sa identifice persoanele ce comit infractiuni, care sa desfasoare actiuni de supraveghere, sa fie in contact cu politia italiana, pentru identificarea imigrantilor indezirabili", a mai spus Germani. De altfel, liderul PIR a subliniat ca romanii doresc o "integrare efectiva", subliniind ca multi imigranti nu au nici macar spatii adecvate de cazare. In final, liderul PIR a cerut "instituirea de sanctiuni pecuniare" institutiilor de presa care furnizeaza informatii eronate cu caracter rasist.

Sambata seara, aproape 100 de simpatizanti ai miscarii radicale de dreapta Forza Nuova au marsaluit prin centrul Romei. Ei au cerut expulzarea imigranilor clandestini si s-au aratat nemultumiti ca imigrantii prefera tara lor. Participantii au ezitat sa-si exprime vreun resentiment fata de romani si au aratat cu degetul spre guvern. "Am o problema cu guvernul italian, nu cu romanii. Pentru ca guvernul italian e prea tolerant. Solutia nu trebuie sa vina de la mine, ci de la cei care sunt platiti pentru asta", a declarat un participant la miting, citat de Realitatea TV.

Liderul miscarii, Roberto Fiore, a fost mult mai transant. "Aceasta situatie necesita vointa politica. Vrem sa suspendam Acordul Schengen, adica unul din principalii vinovati de acest dezastru, si sa trecem la expulzarea tuturor romilor. In acelasi timp, credem ca toti cei care au comis crime in Italia trebuie trimisi inapoi in tarile lor", a spus Fiore. Principala cerere este "suspendarea Tratatului Schengen pe termen nedeterminat in privinta Romaniei, avand in vedere ca, doar in 2008, a trebuit sa suportam invazia a peste 257.000 de romani". Extremistii italieni mai cer expulzarea imediata a tuturor imigrantilor ilegali si a celor care au comis delicte atat in Italia, cat si in tara de origine.

Conflictul dintre italieni si romanii din Italia a reizbucnit dupa ce doi romani au fost arestati in Italia si sunt acuzati ca au violat-o sambata, 14 februarie 2009, pe adolescenta de 14 ani din Roma. In paralel, formatiunea de stanga Rifondazione Comunista a organizat tot sambata, la Milano, o manifestatie impotriva normelor autoritare si rasiste adoptate de Guvernul italian, printre care demolarea taberelor de romi sau decizia de a le permite medicilor sa denunte eventuali pacienti imigranti ilegali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă