16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAparatura speciala pentru tratarea gripei aviare

Aparatura speciala pentru tratarea gripei aviare

Atat timp cat exista pasari calatoare bolnave, exista si pericolul imbolnavirii cu gripa aviara. Chiar daca s-a uitat de virusul acesta, medicii sunt in permanenta in garda. Aceasta este concluzia la care a ajuns directorul Spitalului de Boli Infectioase Constanta, dr. Sorin Rugina. Acesta a declarat ca nici o boala infectioasa nu a disparut, ba chiar pandemia este "la usa" si poate aparea oricand un virus nou. Pentru a se putea face fata unei epidemii de gripa aviara, la Spitalul de Boli Infectioase va fi infiintata o sectie de terapie intensiva pentru tratarea bolnavilor de gripa aviara. In acest scop, o echipa de la Ministerul Sanatatii se va deplasa saptamana viitoare la Constanta pentru a vedea daca unitatea sanitara detine spatiul necesar pentru construirea unei astfel de sectii. Valoarea estimata a proiectului este de 12 milioane de euro, bani acordati de Banca Mondiala. Finantarea a fost aprobata, iar o parte din aparatura a fost deja achizitionata. "In cazul in care vor aparea cazuri de gripa aviara, sectia va putea fi izolata complet. Structura saloanelor va include circuite mai riguroase, iar izolarea va fi facuta atat in cazul pacientilor, cat si al personalului. La amenajarea salonului se va tine cont de mai multe aspecte pentru a impiedica orice mijloc de conservare a virusului: mobilierul va fi din materiale epoxilice si vor fi evitate suprafetele cu colturi unde s-ar putea aduna germeni", a declarat dr. Sorin Rugina.

 

CONSECINTE
» Cazuri confirmate

Sectie de terapie intensiva pentru bolnavii de gripa aviara nu va fi utilizata exclusiv in cazul unei astfel de epidemii. Dr. Sorin Rugina a spus ca aparatura va fi folosita si in cazul pacientilor care sufera de alte afectiuni. Programul finantat de Banca Mondiala va include zece spitale de boli infectioase din tara, printre care si cele din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Brasov. Unitatea spitaliceasca de la Constanta este prima vizata din Romania. "Circulatia de virus exista. Ne intrebam doar cand vine, nu daca vine", a concluzionat  directorul Spitalului de Boli Infectioase Constanta.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă