20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCercetare: 47 de polițiști sancționați, la peste 3.000 de plângeri privind abuzurile...

Cercetare: 47 de polițiști sancționați, la peste 3.000 de plângeri privind abuzurile lor. Ce măsuri pot fi luate

Doar una din 70 de plângeri privind comportamentul abuziv al polițiștilor s-a finalizat cu sancționarea unui om al legii, se arată într-o cercetare publicată, luni, de organizația pentru drepturile omului APADOR-CH. În acest context, organizația a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice modul în care au fost anchetate dosarele polițiștilor acuzați că s-au comportat abuziv. 

Totodată, în cercetare se arată că, doar 14 din 3034 de plângeri penale făcute de cetățeni, referitoare la abuzuri ale forțelor de ordine, au ajuns în fața instanțelor de judecată, între 2012 și 2014. De asemenea, în aceeași perioadă, IGPR a primit 3.301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al polițiștilor și doar 47 dintre acestea s-au soldat cu sancțiuni disciplinare, susține APADOR-CH. 

Organizația pentru drepturile omului atrage atenția că Poliția nu utilizează suficient mijloace care ar putea preveni sau ajuta la descoperirea abuzurilor, cum ar fi instalarea camerelor de luat vederi în secții și nu face demersuri pentru a informa cetățenii despre drepturile lor. Totodată, Poliția refuză în mod ilegal să facă publice procedurile privind legitimarea, amprentarea, percheziția corporală.

”Abuzurile polițiștilor, chiar și neînsoțite de violențe, cum ar fi întrebuințarea de expresii jignitoare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constituie infracțiunea de purtare abuzivă care se sancționează cu închisoare de la o lună la 6 luni sau amendă. În cazul în care se dovedește că un polițist aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu recurge la amenințări, loviri sau alte violențe, sancțiunea pe care o va primi va fi mai mare cu o treime decât pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă”, se arată în comunicatul APADOR-CH. 

Citește și: Polițist judiciar de la Fieni, trimis în judecată, pentru abuz în serviciu

În contextul rezultatelor cercetării, APADOR-CH a cerut Inspectorarului General de Poliție din România (IGPR) și Ministerului de Interne să aloce fonduri pentru a instala camere de supraveghere în toate secțiile de poliție.

Citește și: FOTO. Abuzurile polițiștilor din 14 țări, satirizate în imagini care trag un semnal de alarmă

Cercetarea a fost derulată în perioada februarie – iunie 2015 în cadrul proiectului “Cu ochii pe abuzurile poliției”.  APADOR-CH menționează că datele folosite în cercetare au fost obținute prin cereri de informații de interes public de la parchetele de pe lângă tribunalele județene, inspectoratele județene de poliție, Consiliul Superior al Magistraturii și IGPR. Totuși, organizația a arătat că a Inspectoratul General al Poliției a furnizat informațiile doar după ce a fost acționat în instanță. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă