2.1 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialApa uzată, tratată cu ultraviolete și deversată în canal

Apa uzată, tratată cu ultraviolete și deversată în canal

Ieri a fost inaugurată o stație nouă de epurare, care deservește localitățile Valu lui Traian, Murfatlar și Poarta Albă.

Compania de apă SC RAJA SA a inaugurat, ieri, staţia de epurare de la Poarta Albă, obiectiv care deserveşte de această dată localităţile Valu lui Traian, Murfatlar şi Poarta Albă. Trecerea apelor uzate se face în trei trepte (mecanică, biologică şi chimică), urmând ca înaintea deversării în Canalul Dunăre-Marea Neagră apa epurată să treacă printr-o instalaţie de dezinfecţie cu ultraviolete.

Soluţii tehnologice avansate

„Este un obiectiv foarte modern, proiectat pentru o capacitate de 55.000 de locuitori, o investiţie care s-a ridicat la peste 43 milioane de lei. Această staţie este o uzină chimică complexă, extrem de modernă. Radiaţia ultravioletă distruge orice germen în proporţie de 99,99%, bacterii şi viruşi, şi nu este nocivă pentru viaţa oamenilor. Apa care va ajunge în Canalul Dunăre-Marea Neagră are aceleaşi proprietăţi ca apa de la robinet. Înainte era un obiectiv construit cu peste 50 de ani în urmă, un obiectiv ineficient, nu mai funcţiona decât treapta de epurare mecanică. Acum este altă staţie, cu soluţii tehnologice avansate care îşi produce o mare parte din energie prin folosirea biogazului rezultat în urma valorificării nămolului“, a precizat directorul SC RAJA SA, Felix Stroe. Legea nu prevede ca apa rezultată din epurare să fie folosită pentru consum sau în agricultură.

„Se simţea de multe ori un miros insuportabil“

Alături de reprezentanţii companiei regionale de apă, la eveniment au luat parte şi primarii localităţilor prinse în acest proiect. „Este o staţie pentru care eu m-am zbătut foarte mult. Localitatea avea de suferit din cauza mirosului, staţia veche nemaifuncţionând la parametri. În zona din imediata apropiere a staţiei se simţea de multe ori un miros insuportabil şi aveam tot timpul plângeri din partea cetăţenilor. De aceea, a fost un obiectiv pe care l-am dorit să se realizeze, ţinând cont şi de faptul că localităţile care sunt deservite sunt într-o continuă extensie. Foarte mulţi cetăţeni din Constanţa au vrut să se stabilească în Valu lui Traian, Murfatlar şi Poarta Albă, evitând aglomeraţia oraşului. Era necesară o staţie modernă, care să deservească cât mai multă populaţie din cele trei localităţi“, a menţionat primarul localităţii Poarta Albă, Vasile Delicoti. „Este o realizare pentru locuitorii din Murfatlar şi pentru mediu. Mă bucur foarte mult că acest proiect a fost finalizat. Nu am avut atât de multe reclamaţii ca în Poarta Albă privind mirosurile, dar şi la noi au fost probleme. De această investiţie beneficiază 9.000 de locuitori din Murfatlar, a completat primarul din Murfatlar, Valentin Surghie. 

Standarde pentru protejarea mediului

Lucrările de la staţia de epurare din Poarta Albă au constat în reabilitarea staţiei vechi de epurare, care era depăşită tehnologic. Noua staţie a fost dimensionată şi proiectată pentru un număr de 54.864 locuitori echivalenţi şi îndeplineşte standardele actuale privind protecţia mediului. În proiectarea staţiei s-a ţinut cont de cele mai noi soluţii privind diminuarea costurilor de operare. Astfel, centrala este prevăzută cu instalaţii şi utilaje care-i permit să-şi asigure necesarul de energie termică şi electrică prin conversia biogazului.

Cât de scumpă este apa

Directorul general al SC RAJA SA a precizat că societatea vinde apa cu puțin peste 5 lei, TVA inclus[, cifră ce situează societatea pe locul al 13-lea la nivel național. Felix Stroe spune că este un loc bun. În România există 42 de operatori regionali în domeniul alimentării cu apă și al canalizării, operatori care asigură serviciile de alimentare cu apă și canalizare pentru aproximativ 95% din populația țării. Comparativ cu ceilalți operatori de servicii, care asigură alimentarea cu apă din sursele de suprafață și prin cădere liberă, serviciul furnizat de RAJA implică extragerea apei de la adâncimi cuprinse între 120 și 700 metri (în medie se extrage de la 300 de metri) și transportul apei potabile pe conducte cu o lungime însumată de peste 3.500 km, ceea ce presupune costuri ridicate cu energia electrică. Pe lângă toate acestea, conform legislației în vigoare, SC RAJA SA este obligată să plătească Administrației Naționale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran.

Felix Stroe a cerut în mai multe rânduri TVA de zero procente la apă (în prezent este 24%). Propunerea a fost introdusă în proiectul de Cod Fiscal, dar ulterior a fost scoasă. „Nu mă las. Sper ca până la finalul anului să se aprobe“, a declarat el.   

Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă