16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialApa trimite satenii la spital

Apa trimite satenii la spital

» Concentratia de nitrati din toate fantanile din mediul rural a crescut din cauza temperaturilor ridicate.

» Autoritatile sanitare monitorizeaza in permanenta sursele din judetul Constanta.

Probele prelevate de inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana Constanta din fantani, au scos la iveala faptul ca nici o cismea nu contine apa nepoluata. "Peste tot exista o oarecare incarcatura de nitrati, insa exista zone foarte afectate, unde sursa de apa este o adevarata problema. Amzacea si Topraisar putem spune ca sunt cele mai afectate sate. Un alt perimetru unde sanatatea populatiei este pusa in pericol este de-a lungul Dunarii. Nici in nordul judetului nu exista cismele sigure din punct de vedere igienic. Sacele si Cogealac sunt doua sate care pot fi date drept exemplu negativ in acest sens", a declarat directorul ASPJ Constanta, dr. Marius Enescu. Inspectorii recunosc ca exista o problema la nivelul alimentarii cu apa a satelor, in special a celor izolate, pentru ca a venit vara, iar temperaturile foarte ridicate scad nivelul apei.

Pericol pentru sanatate

Locuitorii din mediul rural risca sa ajunga pe paturile spitalelor daca nu tin cont de sfaturile medicilor si beau apa luata din fantanile afectate. Putini aleg sa fiarba apa inainte de consum. "Am avut probleme cu unul dintre copii. S-a intoxicat usor, insa m-am speriat si de atunci dau de fiecare data apa in clocot dupa ce o scot din cismea", a declarat Ionela Cretu, locuitor din Amzacea. Cei mai afectati din cauza prezentei nitratilor in apa din fantani sunt sugarii, carora nu trebuie sa li se prepare mancare sau ceai cu lichidul infestat cu nitrati. Copiii pot face o intoxicatie acuta, cu numele popular de boala albastra de fantana, care le poate fi fatala.

Harta H20

Inspectorii ASPJ Constanta vor intocmi o harta a apei, care va ajuta la crearea unei retele de apa potabila pentru alimentarea tuturor gospodariilor din judetul Constanta. "Proiectul face parte dintr-un program declansat de Prefectura Constanta, care urmareste ca toti satenii sa aiba apa curenta. Dorim ca toate persoanele sa beneficieze de apa in permanenta. Nu dorim sa extindem reteaua pentru ca s-a dovedit ca nu este un lucru eficient. Am constatat ca exista probleme la oras din cauza retelelor kilometrice de apa. Noi spunem ca nu exista probleme la sursa, pentru ca de acolo sunt prelevate probele. Noi nu luam mostre de la robinetele oamenilor. Au fost cazuri in care apa potabila dintr-un cartier avea proprietati foarte bune, insa la un bloc din aceeasi zona exista o concentratie mare de nitrati. Toate aceste lucruri sunt urmari ale fisurilor aparute in conductele de apa. Din acest motiv am optat pentru montarea unor instalatii mici care sa asigure apa la unul sau doua sate", a adaugat dr. Marius Enescu. Programul va fi dedicat in special satelor izolate, majoritatea comunelor avand deja apa curenta. Autoritatile vor lucra la acest proiect timp de cinci-sase ani, dupa care toti cetatenii se vor bucura de apa curenta. Conducerea ASPJ Constanta a declarat ca banii pentru acest plan nu reprezinta o problema, pentru ca pot fi atrasi cu usurinta cu ajutorul unor proiecte bine puse la punct. Exista fonduri structurale care asteapta sa fie accesate in acest sens.

CONSECINTE
» Solutii ecologice

De curand a fost emisa o noua directiva europeana prin care s-a hotarat ca in zonele unde exista retea de apa sa fie construita si retea de canalizare. Conducerea ASPJ a insistat sa fie montate microstatii de epurare in locul canalelor pentru ca este mai ieftin si mai practic. Exista instalatii care pot fi utilizate la o singura casa sau la intreg satul. Odata ce este filtrata, apa uzata poate fi deversata fara probleme in lacuri sau in Dunare. O microstatie costa aproximativ 5.000 lei, in timp ce o retea de canalizare ar ajunge la costuri colosale. S-a optat pentru solutii ecologice, ieftine si rapide.

SPECIALISTUL
» Ipoteze

"Voi lua legatura cu studentii de la facultatile de biologie si chimie pentru a vedea daca se poate folosi panza freatica de suprafata doar la gradinarit. M-am gandit ca in cativa ani, prin reciclare, va scadea concentratia de nitrati. Plantele ar trebui sa absoarba toate aceste elemente nocive din apa. Calitatea solului poate contribui negativ la purificarea apei. Se poate face un test in acest sens, iar daca se dovedeste ca scade concentratia de nitrati am avea foarte mult de castigat."
Dr. Marius Enescu

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă