4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialApa pentru irigaţii, mai scumpă decât laptele

Apa pentru irigaţii, mai scumpă decât laptele

ANIF Dobrogea a raportat la sfârşitul toamnei o producţie de puţin peste 2.300 de hectare udate, suprafaţă ce reprezintă 0,5% din suprafaţa irigabilă a litoralului imediat după 1990. Practic, cu această valoare judeţul nostru s-a întors în timp cu 40 de ani, undeva la sfârşitul anilor 60, atunci când la malul mării au fost puse bazele celui mai important sistem de irigaţii din România.

De doi ani de zile, agricultorii constănţeni fug ca dracul de tămâie de serviciul de irigaţii. Au şi de ce. După tăierea completă a subvenţiilor la acest serviciu, malul mării a devenit cel mai scump loc de irigaţii din ţară. Potrivit centralizatoarelor ANIF, tarifele pentru irigaţii în Constanţa au ajuns în 2010 la incredibila valoare de 3.511,75 lei pentru mia de metri cubi la punctele de livrare din zona localităţii Lanurile, alimentate din sistemul Carasu Sud. Adică 3,5 lei pentru fiecare metru pătrat udat, sumă cu care îţi poţi cumpăra un litru de lapte. 

Anul trecut recordul în materie de preţ a fost înregistrat în zona localităţilor Nicolae Bălcescu şi Mircea Vodă, alimentate din sistemul Carasu, unde agricultorii au cumpărat apă cu „doar” 989,79 lei mia de metri cubi, preţ la punctul de livrare. În ceea ce priveşte situaţia tarifelor pentru anul viitor, cel mai mare preţ pentru apa îl vor plăti cultivatorii din zona Galeşu, respectiv 914,47 de lei pentru mia de metri cubi. Începând cu 2010 au fost eliminate complet subvenţiile de stat, pentru prestarea serviciilor de irigaţii, respectiv exploatare, întreţinere şi reparaţii. Înainte de 2010 subvenţiile acordate de stat puteau ajunge, în funcţie de treptele de pompare şi distanţă,  până la 700 de lei pentru un hectar. Pe lângă aceste neajunsuri, cei care contractează acest serviciu trebuie să achite 20% din valoate totală a contractului la fiecare început de an, adică exact când agricultorii îşi pregătesc puţinele resurse în vederea demarării lucrărilor de primăvară.

Prin urmare, suprafaţa totală irigată a scăzut drastic până la valoarea de 2.300 de hectare udate anula la nivelul judeţului Constanţa, şi asta în condiţiile în care judeţul se mândrea în 1990 cu o suprafaţă irigabilă de 450.000 de hectare, alimentată de cel mai complex sistem de udare din ţară. De altfel, specialiştii Direcţiei Agricole nici nu mai iau în considerare irigaţiile la estimările privind producţia la hectar şi îşi fac calculele exclusiv după prognozele meteo. Fermierii constănţeni nu dau nici o şansă de supravieţuire irigaţiilor anul viitor. „Să fie udate mai mult de 2000 de hectare (n.r. în 2012)? Nici vorbă. Dacă vrei să dai două ape te costă 2.000 de lei pentru fiecare hectar”, a precizat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa, Gheorghe Lămureanu. Acesta a explicat că sistemele de irigaţii au fost devalizate, iar autorităţile locale şi organele de poliţie sunt total dezinteresate de combaterea acestui fenomen. Potrivit reprezentantului producătorilor agricoli, în prezent în judeţ se mai udă în doar două zone şi sunt şanse extrem de mici ca lucrurile să se amelioreze în anii următori. 

Un singur caz descoperit de poliţişti la începutul lunii trecute în judeţul Constanţa este elocvent pentru dezinteresul cu care tratează statul problemele irigaţiilor la malul mării. Hoţii au devalizat un întreg sistem de pompare care se întinde pe kilometri întregi în apropierea Dunării, fără a fi ­văzuţi. Infractorii au săpat, cel mai probabil cu ajutorul unor utilaje, la doi metri adâncime în pământ pe distanţe de câteva sute de metri pentru decopertarea unor conducte magistrale cu diametrul de un metru, pe care apoi le-au tăiat şi vândut la fier vechi. Operaţiunea s-a desfăşurat numai noaptea, timp de mai multe săptămâni. În acest fel se estimează că au dispărut 70% din sistemul de irigaţii constănţean.  Puţinii intreprinzători constăn­ţeni care utilizează  sisteme de irigaţii au început să fie executaţi silit de Fisc. Administraţia ­Finanţelor Publice Medgidia a organizat la începutul lunii decembrie patru licitaţii pentru vânzarea componentelor instalaţiilor deţinute de trei organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii din zona Fruvimed. Au fost puse în vânzare 17 electropompe, a căror valoare totală depăşeşte 34.000 de lei fără TVA.

Cele mai citite

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă