21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Apa Nova", reclamata la Consiliul Concurentei

„Apa Nova”, reclamata la Consiliul Concurentei

Pentru a imbunatati calitatea serviciilor de apa si canalizare, Primaria Sectorului 2 va solicita Consiliului Concurentei sa inceapa procedurile de contestare a monopolului detinut de Compania "Apa Nova".

Masura a fost anuntata, ieri, de primarul Neculai Ontanu, care declarat, totodata, ca va da in judecata firma franceza pentru a recupera sumele cheltuite pe parcursul anilor de administratia locala pentru introducerea retelelor de apa si canalizare. Conform contractului de concesiune incheiat cu municipalitatea, compania este obligata sa finalizeze extinderea si introducerea de retele de apa si canalizare in toata Capitala. "Pe parcursul timpului, Apa Nova nu s-a ocupat insa decat de foarte putine strazi, lucru care se intampla si la aceasta ora. Astfel, pentru 2009 compania franceza s-a angajat sa introduca apa si canalizare doar pe 13 strazi din sectorul 2, fata de cele 80 de strazi aflate pe lista de investitii a sectorului 2 si de cele 109 strazi pentru care primarul general Sorin Oprescu si-a asumat responsabilitatea finantarii lucrarilor de la bugetul municipalitatii in acest an.

 

Banii pe care ii vom obtine de la Apa Nova – circa 200 miliarde de lei vechi – ii vom folosi  pentru finantarea altor programe administrative", a spus Ontanu. Acesta a atras atentia si asupra faptului ca Apa Nova introduce doar conducta centrala, dar nu realizeazabransamentele si racordurile catre gospodariile oamenilor. "Pentru aceste operatiuni, monopolul francez percepe suplimentar sume nejustificate si enorme de la propietari. Astfel, pentru bransamentele de apa – 980 lei/ metrul liniar, iar pentru racordurile la sistemul de canalizare – 1320 lei/ metru liniar. In aceste conditii, un om este nevoit sa scoata din buzunar circa 100 de milioane de lei vechi pentru a-si racorda locuinta la apa si canalizare – o suma enorma daca avem in vedere ca in zonele vizate locuiesc mai ales pensionari si oameni cu venituri mici", a adaugat Ontanu.

Pe de alta parte, directorul general adjunct al Apa Nova, Epsica Chiru, sustine ca pentru introducerea retelelor de apa si canalizare este necesar acordul a 51 la suta dintre locuitorii strazii respective. "Masura este stipulata in contractul de concesiune semnat cu Primaria Capitalei. Tot in acest contract se specifica si faptul ca Apa Nova are obligatia de a introduce retelele de utilitati doar pe strazile eligibile, respectiv doar pe arterele modernizate. Daca privim logic, ar fi destul de riscant sa introducem conducte pe strazile nemodernizate, iar apoi acestea sa fie distruse de masinile de gabarit mare. Nu in ultimul rand, conform Regulamentului Serviciului de alimentare si canalizare, compania este obligata sa suporte doar investitia referitoare la introducerea retelei principale, bransamentele si racordurile catre gospodarii urmand sa fie facute pe cheltuiala cetatenilor", a spus dir. Epsica Chiru.

 

Acesta a precizat, totodata, ca nu dispune de fonduri pentru realizarea programului de investitii, din cauza datoriilor de 61 milioane lei pe care RADET le are la Apa Nova. In concluzie, compania respecta ad literam prevederile contractului de concesiune incheiat cu municipalitatea. Documenttul este insa plin aberatii, care nu fac altceva decat sa jumuleasca de bani atat bugetul primariilor cat si pe cel al bucuresteanului de rand. Solutia: modificarea sau rezilierea contractului, astel incat cetatenii sa beneficieze de servicii de calitate la preturi normale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă