Peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, autorităţilor centrale şi locale, institutelor de învăţământ superior şi de cercetare, organizaţiilor internaţionale de profil, alături de cele mai mari companii producătoare de tehnologii şi echipamente de profil s-au reunit, timp de trei zile, în cadrul a celei de a XVII-a ediţii „Expo APA”, organizată la Palatul Parlamentului.
În 2015, operatorii de apă au de dus, în primul rând, o bătălie cu timpul. 2015 este ultimul an în care operatorii regionali de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare pot realiza lucrări finanţate prin proiectele aprobate în cadrul programului POS Mediu I. În acelaşi timp, operatori regionali se află în diferite stadii de elaborare a documentaţiei pentru accesarea fondurilor care le vor fi puse la dispoziţie pentru perioada 2014-2020.
31 decembrie 2015 – dată limită
„În prezent, principala problemă cu care se confruntă operatorii de apă este problema finalizării programului operaţional sectorial de mediu. Este primul program masiv de investiţii în sector, post-aderare. Este un program care trebuia finalizat la finalul anului 2013 şi a fost prelungit de către Comisia Europeană până la 31 decembrie 2015. Concret, la sfârşitul acestui an, localităţile cu peste 10.000 de locuitori ar trebui să aibă rezolvată integral problema apei, a canalizării, şi să fie racord la staţii de epurare. Este un proiect care încă se află în derulare. De asemenea, 2015 este anul în care companiile de apă lansează programul operaţional de investiţii mari, etapa a doua, etapă care este dedicată localităţilor cu peste 2.000 de locuitori, şi care până la 31 decembrie 2018 trebuie să aibă rezolvate problemele de apă, de canal şi de epurare”, a precizat preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Felix Stroe. Dacă nu rezolvă problema până la data de 31 decembrie – lucru greu de crezut, Comisia Europeană va deschide procedura de infrigement asupra României, care va fi nevoită să plătească o amendă zilnică până la remediere.
Politicienii spun însă că se fac eforturi susţinute pentru ca în viitorul apropiat toată populaţia României să aibă acces la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare. „Mai avem mult de lucru. O bună parte a populaţiei României încă nu are acces la apă potabilă şi servicii de salubritate. Este un adevăr trist, dar care trebuie să ne conducă la un efort concret, astfel încât în cel mai scurt timp să producem schimbări majore, care să vizeze dezvoltarea, extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă. Peste 60% din sumele din programele operaţionale şi sectoriale de mediu sunt alocate în prezent modernizării şi amenajării resurselor de apă din România. Vor fi alocaţi bani europeni şi trebuie să fim pregătiţi să îi atragem cât mai eficient”, este de părere secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
De ce 9% pentru apă?
În cadrul evenimentului de la Bucureşti s-a vorbit şi despre reducerea TVA la 9% pentru consumul de apă. „Această reducere de 9% are un impact de aproximativ 1,8 miliarde de lei pe an. Deci nu este impact extrem de mare, dar măsurile pozitive care pot lua naştere ca urmare a acestui fapt sunt mult mai importante. De exemplu, irigaţiile din agricultură. Automat va fi un stimul foarte important pentru această zonă a economiei şi nu doar. Această măsură poate fi luată în considerare începând cu 1 ianuarie 2016, dacă vom găsi măsurile compensatorii, pentru a reduce impactul negativ”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Suita de manifestări reunite în acest an sub denumirea „Forumul Regional al Apei Dunărea-Europa de Est” a atins şi situaţia resurselor de apă dulce, tot mai puţine în ultimii ani. În plus, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a punctat tema apei şi ca factor de securitate naţională şi în acest sens a vorbit despre importanţa fluviului Dunărea şi a Mării Negre. „Dunărea include teritorii din 19 ţări. În mod evident, această situaţie implică o conjugare a eforturilor la nivel european, pentru coordonarea acţiunilor de protecţie şi utilizare durabilă a apelor acestui fluviu. Din acest punct de vedere, s-a făcut un pas înainte în elaborarea şi aprobarea, la nivelul Comisiei Internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea, a planului de management pentru bazinul hidrografic. Implementarea panului de management este o prioritate pentru toate ţările din bazinul Dunării. Totodată, se află în implementare strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Aceste măsuri vor avea un impact benefic asupra eco-sistemelor Dunării şi a Mării Negre”, a susţinut Graţiela Gavrilescu.
Ediţia „Expo APA” din 2015 s-a desfăşurat într-un an aniversar, marcându-se al XX-lea an de existenţă pentru Asociaţia Română de Apă, cea mai puternică organizaţie profesională din România.