Israelul este pe punctul de a plonja in campanie electorala, ca urmare a rupturii intervenite intre stalpii coalitiei de guvernamant, blocul Likud al premierului Ariel Sharon si laburistii calauziti de noua lor stea – norocoasa sau nu, vom vedea – Amir Peretz.
Acesta din urma, dupa ce a provocat o surpriza invingandu-l pe venerabilul Shimon Peres in alegerile pentru sefia Partidului Muncii, l-a instiintat pe Sharon ca nu intelege sa-i mai fie alaturi. Si ca alianta de conjunctura ce dureaza de un an si gratie careia Israelul a putut suna retragerea din Fasia Gaza, un demers aplaudat pe plan international, nu mai poate continua. Decizia iesirii din coalitie ar urma sa fie luata duminica, la reuniunea Comitetului Central al laburistilor.
Divortul fiind iminent, cei doi (inca) parteneri, viitori rivali, s-au intalnit ieri pentru a stabili data inevitabilelor alegeri anticipate. In linii mari, Sharon si Peretz au cazut de acord ca scrutinul sa aiba loc in perioada februarie-martie anul viitor, data exacta urmand sa fie stabilita zilele acestea.
Altceva este de remarcat la aceasta intalnire intre omul de fier al politicii israeliene din ultimul deceniu si un „lup” care, desi nu mai e chiar tanar (Peretz are 53 de ani), vrea in mod cert sa aiba un cuvant greu de spus in aranjamentele viitoare.
Dupa cum au relatat apropiatii sai, Sharon a incercat sa-si convinga interlocutorul ca alegerile anticipate „ar fi o grava eroare” si ca ar fi bine ca alianta sa reziste pana in noiembrie 2006, cand se incheie legislatura. Lovindu-se de refuzul lui Peretz, premierul israelian a optat pentru organizarea cat mai rapida a scrutinului, astfel incat „2006 sa nu fie un an pierdut pentru procesul politic ce are ca scop finalizarea unui acord cu palestinienii”. Sharon, care la cei 77 de ani ai sai domina cu autoritate sondajele la intrebarea despre omul in care israelienii au cea mai multa incredere, este preocupat nu atat de perspectivele sale politice, cat de a contribui la realizarea unei paci durabile cu palestinienii. Si-a infruntat pentru asta chiar propriul partid, mai exact pe „durii” condusi de Benjamin Netanyahu.
Spre deosebire de Sharon, liderul laburist se gandeste in primul rand la ce beneficiu poate obtine partidul sau dupa desprinderea din alianta. Raspunsul lui Peretz este doctrina social-democrata, ca „o veritabila alternativa” la dreapta nationalista reprezentata de Likud. „Avem intentia ferma de a castiga alegerile anticipate”, a declarat noul lider de partid. Va avea, insa, mult de muncit tinand seama ca, desi in crestere, laburistii se situeaza sensibil in urma blocului Likud. Sharon si-ar dori o campanie electorala „fulger”, motivand ca una lunga, pe langa faptul ca ar fi costisitoare, ar „exacerba tensiunile din tara”. Peretz n-a precizat ce fel de campanie si-ar dori, dar este de presupus ca are nevoie de timp pentru a-si populariza mesajul.
Esential este ca instabilitatea politica din Israel sa nu se traduca printr-o noua escaladare a violentelor din regiune, care pot fi usor exploatate in scopuri electorale.