17.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAntiamericanismul s-a accentuat in lume

Antiamericanismul s-a accentuat in lume

Antiamericanismul s-a accentuat in lume, iar opinia publica nu are incredere fata de marile puteri in general, arata un sondaj realizat in 47 de tari si publicat ieri de institutul american Pew Research Center, citat de AFP, informeaza Rompres.

Studiul arata, de asemenea, ca mediul inconjurator a devenit o preocupare majora in numeroase tari, in timp ce tara cel mai des denuntata pentru daunele pe care le provoaca mediului in lume fiind SUA.

Imaginea SUA s-a deteriorat sensibil in lume in cursul ultimilor cinci ani.

SUA raman populare in Africa – cu peste 88 % de opinii favorabile in Coasta de Fildes, dar foarte nepopulare in Orientul Mijlociu, inregistrand de pilda doar 9 % opinii favorabile in Turcia.

Imaginea SUA s-a degradat, de asemenea, printre aliatii lor occidentali intre 2002-2007. Astfel, in Franta, opiniile favorabile au trecut de la 62 % la 39 % in cinci ani. In Germania, acest prag a scazut de la 60 % la 30 %, iar in Marea Britanie, de la 75 % la 51 %.

De asemenea, daca imaginea Chinei ramane pozitiva in 27 din cele 47 de tari in care a fost realizata ancheta, in alte zece tari numarul simpatizantilor s-a diminuat. Astfel, opiniile favorabile Beijingului au trecut de la 55 % la 25 % in Japonia si de la 66 % la 52 % in Coreea de Sud intre 2002 – 2007.

 

Opinia publica are o imagine pozitiva despre Rusia in 14 tari din cele 47. Ea este negativa in zece tari. In celelalte 23, imaginea Rusiei este impartita.

Increderea in presedintele american George W. Bush continua sa se erodeze, dar nici cea a omologului sau rus, Vladimir Putin, nu este mai buna.

Deceptia opiniei mondiale arata "o anume forma de nihilism", a estimat fostul secretar de stat Madeleine Albright, una dintre responsabilele Pew. "Absenta increderii in puterile mondiale dominante internationale este nelinistitoare" , a adaugat ea.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...

Percheziții la două case de licitații. Există bănuieli că ar fi oferit lucrări de artă falsificate

Poliţiştii din Bucureşti au efectuat percheziţii la două case de licitaţie din Bucureşti, într-un dosar penal privind săvârşirea de infracţiuni economice și de fals....

Termoenergetica începe pregătirile pentru sezonul de încălzire: Încărcarea instalațiilor și testele de presiune, în desfășurare

Compania Termoenergetica va începe miercuri, 18 septembrie, procedurile de încărcare cu apă a instalațiilor de alimentare cu energie termică și testele de presiune la...
Ultima oră
Pe aceeași temă