16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAnnan, ultima iesire la rampa

Annan, ultima iesire la rampa

Cea de-a 61-a Adunare Generala a ONU este ultima pentru Kofi Annan in calitate de secretar general al forului mondial. Dupa doua mandate de cate cinci ani, Annan se va retrage de la conducerea organizatiei, la 31 decembrie. In plenul Adunarii, Kofi Annan a prezentat un bilant sumbru: „Evenimentele din ultimii zece ani nu au solutionat, ci au adancit cele trei mari provocari: o economie mondiala injusta, dezordine mondiala si lipsa de consideratie larg raspandita pentru drepturile omului si pentru lege. (…) Aceste divizari ameninta insasi notiunea de comunitate internationala pe care se bazeaza aceasta institutie”. El a incheiat, declarand ca are un „sentiment obstinat de speranta in viitorul nostru comun”, asociind doua notiuni (obstinatia si speranta) care nu apar prea des impreuna.
Nemultumirea lui Annan reflecta criticile pentru ineficienta si lipsa de promptitudine ale ONU, care au adus in discutie chiar relevanta sa. Aceste aspecte sunt insa mai degraba „probleme structurale” ale organizatiei, nevoia de reforma fiind evocata din ce in ce mai des. Conducerea intr-o perioada de schimbare va fi una dintre provocarile cu care se va confrunta succesorul lui Annan in functia de secretar general al ONU, care va fi desemnat dintre sase candidati, intre care nu mai putin de cinci sunt asiatici. De altfel, in virtutea unei traditii a rotatiei geografice, un asiatic este favorit. Dupa doua runde de vot in Consiliul de Securitate, s-a detasat sud-coreeanul Ban Ki-Moon, ministru de Externe si al Comertului din ianuarie 2004. Pana la votul final, nimic nu e sigur, asa ca sanse reale are si indianul Shashi Tharoor, secretar general adjunct al ONU pentru Comunicare si Informatii, care a facut cariera in cadrul organizatiei. In cursa a intrat si presedinta Republicii Letonia, Vaira Vike-Freiberga, privita favorabil de catre SUA. Sansele sale sunt diminuate insa de reticenta Rusiei fata de o propunere venita din tarile baltice. Un candidat puternic este si iordanianul Zeid Ra-ad Al-Hussein, expert in drept international (domeniu ale carui limite au fost greu puse la incercare in ultimii ani), ambasadorul tarii sale la ONU si var al regelui Abdullah al II-lea. Ceilalti doi candidati sunt Jayantha Dhanapala din Sri Lanka si Surakiat Sathirathai, din Thailanda.
Viitorul secretar general al ONU primeste o mostenire dificila. Iar in discursul sau final, Kofi Annan a mentionat ca esec al mandatelor sale si provocarea-cheie pentru succesorul sau – conflictul israeliano-palestinian, avertizand ca „atat timp cat Consiliul de Securitate nu va fi capabil sa puna capat acestui conflict, respectul pentru Natiunile Unite va continua sa scada”. Pe langa aceasta criza „perena”, noi conflicte insangereaza harta lumii, criza din provincia sudaneza Darfur fiind un trist exemplu. Negocierile privind programul nuclear iranian sau cele cu regimul de la Phenian sunt, de asemenea, marcate de esecuri si controverse.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă