10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialANL scumpeste casele

ANL scumpeste casele

» Locuintele cu credit ipotecar si cele pentru tineri, construite de ANL, mai scumpe cu 8%.

» ANL motiveaza majorarile prin cresterea costurilor cu forta de munca si scumpirea materialelor de constructie.

» Pentru programul de locuinte pentru tineri s-au alocat 315 milioane de lei, pentru 9.500 de unitati locative.

Pretul metrului patrat construit la casele realizate de Agentia Nationala pentru Locuinte va creste cu circa 8%. Majorarea de pret, datorata cresterii costurilor cu forta de munca si tendintei crescatoare la preturile materialelor de constructie, se va aplica pentru toate locuintele ANL aflate in lucru sau in faza de proiect. Pretul metrului patrat pentru locuintele construite cu credit ipotecar prin ANL va ajunge la o cifra comparabila cu pretul pietei.
In prezent, ponderea detinuta de ANL pe piata constructiilor de locuinte din Romania este de 14-15%.

Cea mai mare crestere, la creditul ipotecar
Aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, ANL s-a infiintat initial doar pentru construirea de locuinte cu credit ipotecar, mai tarziu aparand si programele de locuinte oferite spre inchiriere. ANL dezvolta acum doua programe in paralel, pentru locuintele construite cu credit ipotecar si pentru locuintele oferite spre inchiriere tinerilor.
Daca in urma cu cateva luni se ofereau apartamente cu 330-340 de euro pe metrul patrat construit si case cu 400 de euro, in medie, fara TVA, la ora actuala noua oferta a ANL este de maximum 400 euro/mp pentru apartamentele de inchiriat si circa 500 euro/mp pentru case cu credit ipotecar. Preturile nu iau in calcul impactul terenului asupra constructiei si variaza in functie de amplasament.
"ANL aplica deja noile preturi. Au fost luate in calcul noile costuri cu forta de munca, precum si evolutia ascendenta a preturilor la materiale, in special beton si fier-beton. Costurile cu finisajele nu pun deocamdata probleme si nu influenteaza foarte mult pretul final al casei", a declarat Gheorghe Popescu, director general ANL.

Impactul noilor normative
Conducerea ANL motiveaza majorarile de preturi si prin aplicarea noilor normative la lucrarile de infrastructura si suprastructura. In primele luni ale anului in curs au intrat in vigoare noi normative privind rezistenta la cutremure si incarcarea la zapada. "S-au schimbat normativele si trebuie sa le respectam la noile constructii. Noile costuri la structuri sunt in medie cu 18-20% mai mari decat inainte si acestea se reflecta cel mai mult in cresterea, pe ansamblu, cu 7-8% a pretului la metru patrat construit", a precizat Popescu. In plus, primariile nu se mai implica in finalizarea unor lucrari de infrastructura si utilitati, intarziind mult termenele de predare. ANL a luat decizia ca pe amplasamentele unde utilitatile sunt deja avansate sa continue finalizarea unor eventuale lucrari si sa realizeze racordurile pe cheltuiala proprie, ceea ce va conduce la cresterea preturilor cu manopera.
Potrivit proiectului de buget pentru anul 2007, pentru programul de constructii de locuinte pentru tineri prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului se vor aloca 315 milioane lei. Agentia Nationala pentru Locuinte va investi circa 210 milioane de euro in constructia a 9.500 de unitati locative destinate inchirierii pentru tineri. O parte din bani, 140 milioane de euro vor proveni din partea Bancii de Dezvoltare a Comisiei Europene, diferenta reprezentand contributia partii romane.

» Noi costuri la structuri

Noile costuri la structurile de rezistenta ale locuintelor ANL sunt in medie cu 18-20% mai mari decat inainte si acestea se reflecta cel mai mult in cresterea, pe ansamblu, cu 8% a pretului la metru patrat construit. Betoanele si fierul-beton utilizat au o evolutie de pret ascendent, ceea ce a condus la reflectarea acestor majorari in pretul constructiilor. Finisajele folosite de ANL in special la locuintele oferite spre inchiriere tinerilor sunt standard, de calitate medie, acestea nereflectandu-se foarte mult in noile majorari de preturi la metru patrat construit. Noile case construite prin ANL vor avea in medie pretul pe metru patrat construit de 500 euro pentru creditul ipotecar si pana in 400 euro pentru locuintele pentru tineret.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă