33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialANI solicită Parchetului cercetarea liderului de sindicat Iacob Baciu

ANI solicită Parchetului cercetarea liderului de sindicat Iacob Baciu

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în vederea cercetării lui Iacob Baciu, preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, informează Agerpres.

De asemenea, ANI a constatat că Iacob Baciu a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor.

Iacob Baciu a deţinut, în perioada 21 octombrie 2008 – 25 mai 2011, funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi îndeplineşte, din 2007 până în prezent, funcţia de preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

De asemenea, din data de 19 mai 2006, Iacob Baciu îndeplineşte calitatea de administrator în cadrul SC Sind România SRL.

Sind România SRL este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice: CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, care desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind în principal membri de sindicat şi beneficiarii biletelor de odihnă şi tratament veniţi prin Casa Naţională de Pensii Publice.

În urma evaluărilor demarate în decembrie 2010, ANI a stabilit că Iacob Baciu nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, conform prevederilor art. 35 alin (1) si (3) din H.G. nr. 972/2006 privind statutul CNAS, ‘pe timpul executării mandatului, preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior’, iar ‘membrii Consiliului de administraţie al CNAS nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale’.

De asemenea, el nu a respectat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât SC Sind România SRL, societate unde acesta deţine calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurări de sănătate judeţene, 15 contracte de furnizare servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797 lei.

În plus, Iacob Baciu s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 2008 – 2011, întrucât a deţinut simultan funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al plenului Consiliului Economic şi Social, respectiv vicepreşedinte al CES şi calitatea de administrator la SC Sind România SRL, încălcând dispoziţiile HG nr. 972/2006 privind statutul CNAS, Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii sindicatelor nr. 54/2003.

Pe lângă sesizarea Parchetului, ANI a iniţiat demersuri în vederea anulării contractelor respective.

Cele mai citite

UE cere Chinei să înceteze să mai încalce drepturile omului

Uniunea Europeană a reiterat apelurile adresate Chinei de a pune capăt încălcărilor drepturilor omului, după ce o delegație a UE a vizitat Tibetul și...

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă