9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialANI: Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a făcut fals în declaraţii şi...

ANI: Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a făcut fals în declaraţii şi se află în incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combastere a Spălării Banilor cu privire la faptul că senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu  nu a menţionat în declaraţiile de avere depuse la 19 decembrie 2012 şi 4 martie 2013 valoarea activelor financiare (depozite) deţinute de copiii minori ai acestuia la bănci aflate atât pe teritoriul României, cât şi în afara acestuia.

Valoarea totală a activelor financiare (depozitelor) nemenţionate de Sorin ROŞCA-STĂNESCU în declaraţiile de avere şi care se regăsesc la băncile aflate pe teritoriul României este de 63.638 Euro, iar valoarea conturilor deschise la o instituţie bancară din Elveţia este de 177.035 CHF (aprox. 143.000 Euro).  

 Totodată, ANI a descoperit că senatorul Roşca Stănescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2013-16 aprilie 2013 deoarece exercitat şi funcţia de administrator la SC AERO MARINA CLUB SRL, deşi  legea interzice exercitarea concomitentă a funcţiilor publice cu cele de administrator de firmă.

 Roşca – Stănescu riscă să-şi piardă funcţia de senator dacă nu va ataca la instanţa de judecată constatarea ANI de incompatibilitate şi dacă va pierde procesul. În plus, dacă pierde procesul, timp de trei ani Roşca –Stănescu nu poate ocupa nici o altă funcţie publică şi nici nu poate fi ales în această perioadă de trei ani.

Cum a descoperit  ANI starea de incompatibilitate şi falsul în declaraţii  a senatorului PNL

 Verificările ANI au fost declanşate la data de 8 februarie 2013 având la bază sesizarea lui Dan Bădescu.  Tot atunci, ANI l-a înştiinţat pe Sorin Roşca Stănescu de faptul  că s-au declanşat verificările averii sale. ANI i-a solicitat senatorului transmiterea actelor doveditoare privind contractele de depozit/convenţii/certificate/etc. (după caz) şi extrasele de cont privind depozitele bancare deţinute de către membri familiei (copiii minori aflaţi în întreţinere).

Prin avocatul său ( Sergiu Andon) , Roşca-Stănescu a transmis ANI, în luna aprilie 2013,  următorul răspuns : ”Aceste depozite reprezintă daruri de botez şi sume moştenite de copii, în urmă cu mai mulţi ani, în urma decesului fratelui lor(…)Se înţelege că respectivele conturi ale copiilor, dată fiind şi provenienţa sumelor, nu îmi sunt accesibile, motiv pentru care nu le consider a aparţine averii mele

Potrivit legii care impune declarea averilor după preluarea funcţiei publice, ”fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal.”

Nedeclararea activelor financiare deţinute de copiii săi minori, nu s-a datorat unei omisiuni întâmplătoare, ci a fost rezultatul unui act de voinţă,  Sorin Ştefan Roşca Stănescu considerând că acestea nu aparţin ”averii sale”, pentru că reprezintă daruri de botez sau moşteniri ale copiilor săi minori, motiv pentru care a afirmat că trebuie ”să nu devină prilej pentru implicarea imaginii acestora în colportări publice, încălcându-se drepturile copilului recunoscute şi ocrotite prin tratate internaţionale ratificate de România” , se precizează în documentul ajuns în posesia României Libere.

Legea, însă, impune persoanelor publice să declare şi averea de pe numele copiilor minori, indiferent de provenienţa ei. Potrivit legii, Sorin Ştefan Roşca-Stănescu,  prin dobândirea statutului de parlamentar al României, avea  obligaţia de a face publice, prin declaraţia de avere, toate categoriile de bunuri, active, datorii, cadouri şi venituri, deţinute împreună cu familia, prin familie înţelegându-se “soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora”.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă