4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialAnghelescu Industry a dat un tun de 650.000 euro

Anghelescu Industry a dat un tun de 650.000 euro

Companii precum British American Tobacco, JTI sau SC Anghelescu Industry au fost controlate si chiar si amendate de inspectorii fiscali pentru diverse cauze. Dar, de departe cel mai picant caz, dupa cum a afirmat Sebastian Bodu, presedintele ANAF este ultimul, unde s-a constatat o lipsa din inventar a unei cantitati impresionante de tutun – de 27.530 de kg, ceea ce reprezinta cateva vagoane. Prejudiciul calculat punctual, din TVA si accize neincasate de stat, se ridica la circa 650.000 de euro. Inspectorii au aplicat o amenda de 20 de milioane de lei dar au si propus anularea defintiva a autorizatiei de antrepozit fiscal, ceea ce inseamna ca s-ar putea ca aceasta marca de tigari sa nu mai fie de gasit pe piata. Sebastian Bodu a aratat ca, potrivit legii, doar administratorii societatii Anghelescu Industry pot fi facuti responsabili de aceasta evaziune, nu si asociatul – adica chiar Dumitru Angelescu. Insa numai parchetul este in masura sa extinda cercetarile si asupra lui, daca se constata ca a facut presiuni asupra administratorilor.
Mai interesant este faptul ca o evaziune fiscala de acest nivel se poate solda cu inchisoarea. Iar paguba constatata poate proveni din timpul fostilor administratori printre care s-a numarat si sotia asociatului, doamna Stana Anghelescu, actual consilier prezidential.
O alta firma careia i-au fost aplicate mai multe amenzi, printre care si cea maxima – de 1 miliard de lei, este SC R&M Tobacco Romania, firma careia i-a cesionat toate actiunile Zaher Iskandarani. Si aici, ca si in cazul Anghelescu, controalele continua pentru a se constata paguba exacta adusa in timp.
JTI a fost amendata pentru ca a fost gasita in antrepozitul fiscal cu marfuri care nu aveau ce cauta acolo, dupa cum au afirmat reprezentantii ANAF, si a primit pentru aceasta tot amenda maxima, iar in cazul BAT Romania s-a facut o propunere de inspectie generala de fond pentru ca factura emisa pentru intreaga cantitate de produse catre punctele de lucru din tara se face direct din depozitul societatii, pe baza avizelor de expeditie.
In paralel, Garda Financiara a facut o serie de controale in pietele Capitalei, pentru a depista tigarile vandute fara timbru si s-a constatat ca pietele BIG Berceni, Norilor si Dr. Taberei pot fi socotite ca fiind cele mai atractive pentru amatorii de tigari de contrabanda.
„Controalele au fost facute in mod egal, desi multi au acuzat ca s-au facut discretionar, la ordin politic, dovada fiind faptul ca toti cei 19 mari producatori, inclusiv patru multinationale, au figurat pe lista noastra”, a mai declarat Sebastian Bodu.

Cele mai citite

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Vasul rusesc care s-a scufundat în Marea Mediterană, victima unui „act de terorism”, susține Rusia

Un vas cargo rus, numit "Ursa Major", care s-a scufundat în Marea Mediterană, a fost victima unui „act de terorism”, potrivit agenției de știri...
Ultima oră
Pe aceeași temă