13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel: UE va avea un Tratat de Reforma simplificat

Angela Merkel: UE va avea un Tratat de Reforma simplificat

 

Presedintele Consiliului European, cancelarul federal Angela Merkel, a declarat, sambata dimineata, ca Tratatul de Reforma asupra caruia au cazut de acord toti "Cei 27" pastreaza, asa cum s-a intentionat, esenta Tratatului Constitutional, astfel incat poate fi numit un "Tratat simplificat", mai ales ca ideea de la care s-a pornit a fost aceea de a simplifica mai multe prevederi referitoare la modul de functionare al Uniunii Europene, transmite Rompres.

 

Ea a adaugat ca presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a retras de altfel expresia de "mini-tratat" pe care a folosit-o in ultima vreme pentru a spune ce asteptari are in privinta Tratatului Constitutional.

 

Angela Merkel a aratat ca acordul la care s-a ajuns va permite Uniunii cu 27 de state membre sa fie capabila sa actioneze. "Am fost convinsa ca, daca nu am fi reusit acest lucru astazi (ajungerea la acord – n.r.) ne-am fi aflat intr-o situatie dezastruoasa asa cum si-a imaginat multi", a marturisit ea, adaugand ca "am reusit sa aranjam lucrurile in asemenea maniera incat nimeni sa nu se intoarca acasa avand sentimentul ca a fost pus la colt".

 

Potrivit acordului la care au ajuns "Cei 27", sistemul de vot in cadrul Consiliului UE pe baza dublei majoritati se va aplica abia din 2014, urmand sa intre efectiv in vigoare trei ani mai tarziu. "A fost un compromis pe care l-am facut Poloniei, dar este un compromis bun pentru Uniunea Europeana, pentru statele membre si pentru Polonia", a afirmat cancelarul german, recunoscand ca "nu s-a putut mai mult" din acest punct de vedere.

 

Angela Merkel a explicat ca si-ar fi dorit ca acest sistem sa se aplice mai devreme, dar "mai mult decat s-a obtinut nu a fost posibil". "Suntem foarte, foarte multumiti" de rezultatul pe care l-am obtinut, a adaugat ea.

 

Conform Tratatului de Reforma, Uniunea Europeana va avea un Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Politica Externa si de Securitate, in persoana lui Javier Solana, care va detine in acelasi timp si functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si va prezida reuniunile Consiliului Afacerilor Externe al UE. De asemenea, se va institui functia de presedinte al Consiliului UE, care va conferi un mesaj de continuitate. Cartea Drepturilor Fundamentale va avea caracter obligatoriu, insa Marea Britanie beneficiaza de asa-numita clauza de "opt-out", prin care prevederile acesteia nu pot prevala in fata sentintelor pronuntate de instantele judecatoresti din aceasta tara.

 

Pe de alta parte, textul Tratatului nu va contine referiri la imnul si drapelul Uniunii Europene, dar acest lucru "nu inseamna ca nu se va mai intona imnul UE sau ca nu va mai fi arborat drapelul acestei", a spus cancelarul german.

 

In ceea ce priveste rolul parlamentelor nationale, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prezent si el la conferinta de presa desfasurata la finalul Consiliului European de vara, a afirmat ca acestea vor avea posibilitatea sa solicite executivului comunitar reexaminarea unei propuneri legislative.

 

"Daca majoritatea parlamentelor nationale din statele membre considera ca o propunere a Comisiei nu respecta principiul subsidiaritatii, ele pot solicita Comisiei sa reexamineze propunerea, iar Comisia are posibilitatea sa mentina aceasta propunere, sa o amendeze sau sa o retraga", a precizat Jose Manuel Barroso, estimand ca aceasta formula este una echitabila atat din punctul de vedere al principiului subsidiaritatii, cat si din cel al metodei comunitare.

 

Conform Tratatului de Reforma, propunerea respectiva va fi inaintata Parlamentului European si Consiliului de ministri si va fi retrasa numai daca acest lucru este solicitat de 55% din numarul de voturi din Consiliu.

 

Jose Manuel Barroso a reiterat si el importanta cruciala pe care o are acordul incheiat la Bruxelles si a salutat in mod deosebit eforturile depuse in acest sens de presedintele Consiliului European. "Draga Angela, in numele Europei, iti multumesc", i-a spus el cancelarului federal, oferindu-i un buchet de flori.

 

Presedintele CE a mai spus ca acest acord este "o mare realizare" si pentru procesul de extindere a UE si, in special, pentru Croatia. "Numai datorita faptului ca in 2009 vom avea un nou tratat putem spune ca drumul catre noi valuri de extindere este larg deschis", a adaugat Angela Merkel.

 

In ceea ce priveste supunerea acestui tratat aprobarii prin referendum in tarile UE, Angela Merkel a reiterat faptul ca decizia cu privire la organizarea acestuia apartine statelor membre si a aratat ca Franta nu va organiza un referendum, "decizie care a avut o anumita influenta asupra formei finale a Tratatului".

 

Cancelarul federal a adaugat ca "Cei 27" au acordat un mandat clar privind organizarea unei Conferinte Interguvernamentale care trebuie sa puna la punct toate detaliile tehnice in timpul presedintiei portugheze a Uniunii.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă