Legea securitatii si sanatatii in munca nu a fost implementata gradual, ca in restul tarilor.
Lucratorii primesc mai multa atentie la locul de munca din partea agentilor economici.
Respectarea normelor de securitate trebuie supravegheata permanent de structuri interne.
Agentii economici romani sunt obligati sa aplice rapid Legea 319 intrata in vigoare la data de 1 octombrie 2006, privind securitatea si sanatatea in munca, in timp ce in statele vestice din Uniunea Europeana normele sunt aplicate treptat. "Dispozitiile distinctivei europene au fost aplicate gradual in majoritatea tarilor, in schimb angajatorii constanteni am observat ca au facut eforturi considerabile pentru a ajunge la aceste standarde inca de la aprobarea legii", a declarat Eugen Bola, inspector-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca. De exemplu, in domeniul constructiilor, in Austria, perioada de implementare a legii a fost de cinci ani.
Pe plan local s-a putut urmari aplicarea legii chiar de la data de 1 octombrie. Este de remarcat faptul ca cei mai multi agenti economici au facut sacrificii in special pe plan financiar pentru a intra in legalitate si pentru a depasi stadiul de formalism in aplicarea acestui act normativ. Aceasta lege obliga angajatorii sa creeze anumite structuri interne care sa supravegheze respectarea normelor de securitate. Agentii economici trebuie sa umble la buget si pentru a asigura echipamentele de lucru si de protectie. Acestia mai sunt datori sa verifice periodic aparatura tehnica unde exista un risc major de producere a unor accidente. Reprezentantii ITM Constanta se declara multumiti de modul in care a decurs implementarea acestei legi.
Obiective
Inspectoratul Teritorial de Munca poate controla aplicarea corespunzatoare a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege. Inspectorii pot dispune sistarea activitatii sau scoaterea din functiune a echipamentelor tehnice in cazul in care constata o stare de pericol iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala si sesizeaza, dupa caz, organele de urmarire penala.