Prezenta sindicalistilor la mitingul de ieri nu a fost numeroasa, dar revendicarile lor au fost simptomatice pentru intreaga breasla. La eveniment au participat reprezentanti ai primariilor din Corbu, Saligny, Pecineaga, Topraisar, Crucea, Ghindaresti, Navodari, Mihai Kogalniceanu, Lumina, Medgidia, desi Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSPAL) reuneste functionari din 58 de primarii din judet. La miting nu au participat toti functionarii publici constanteni, cei din finante, de exemplu, declarand ca fac parte dintr-o asociatie separata si ca nu se alatura programului de proteste al functionarilor din primarii.
Banii, marul discordiei
Reprezentantii sindicalistilor au prezentat conducerii Prefecturii Constanta o lista cu revendicarile lor, pe care au trimis-o si primului ministru, ministrului Muncii, ministrului Finantelor Publice, presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Potrivit secretarului general Cartel Alfa Constanta, Ion Caraignat, functionarii publici au analizat si dezbatut proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici. Pe baza sa, s-au tras mai multe concluzii. Cea mai importanta ar fi aceea ca proiectul nu contine nici una dintre propunerile facute de catre FNSAPL, printre care se numara sporuri specifice functiei publice (spor de dispozitiv de 25%, spor de fidelitate cuprins intre 5 si 20%, spor de confidentialitate de 15%, prima de vacanta, alocatie de hrana si un salariu mediu pentru functionarii din administratia publica locala de 1.400 de RON. Caraignat a precizat ca, in prezent, salariul mediu al unui functionar public este la nivelul a 60% din salariul mediu pe economice.
Plata egala pentru munca egala
Sidicalistii constanteni au sustinut, de asemenea, ca proiectul de lege respectiv mentine discriminarile actuale intre diferitele categorii de functionari publici, subliniind chiar ca aceste discriminari se accentueaza. Ion Caraignat a precizat ca nu se respecta principiul invocat in toate rapoartele comisiei de lucru pe acest domeniu, si anume „plata egala pentru munca de valoare egala”. El a precizat ca raportul de salarii intre functionarii publici si inaltii functionari publici este de 1 la 70. Cu alte cuvinte, daca un angajat oarecare din primarie are salariul minim pe economie, de 3,3 milioane lei vechi, un inalt functionar poate avea 280 de milioane de lei vechi pe luna. Cifrele au starnit rumoare printre protestatari.
Caraignat a mai spus ca proiectul analizat este un simulacru de lege, prin care se aduce un afront major functionarilor publici din Romania, in general, si din administratia publica, in special, care sunt mentinuti la salarii cuprinse intre salariul minim si salariul mediu pe economie.
Actiunile vor continua
Sindicalistii constateni sunt hotarati sa nu inceteze actiunile de protest pana la solutionarea revendicarilor. Ei au anuntat ca vor participa la pichetarea Parlamentului Romaniei, in zilele de 8 si 9 noiembrie, intre orele 10.00 si 14.00. Daca nu va fi de ajuns, ei s-au declarat de acord sa se alature colegilor din intreaga tara si sa recurga chiar la blocarea activitatii din administratia publica locala.