20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAngajatii, obligati sa-si faca firme

Angajatii, obligati sa-si faca firme

Patronii au inceput sa ii oblige pe angajati sa devina persoane fizice autorizate (PFA), pentru a nu le mai plati contributiile sociale si a-i putea concedia mai usor.

Numarul solicitarilor pentru a deveni PFA s-a dublat in ultima luna, de la 50 la peste 100 pe zi, a declarat pentru Capital, Liviu Chiric, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Multi dintre solicitanti sunt obligati de patroni sa devina PFA daca doresc sa-si continue activitatea in cadrul firmei. Managerii companiilor nu au niciun control asupra crizei si recurg la asemenea masuri neobisnuite.

"Nimeni nu mai poate vedea ce se intampla in viitor. Sistemul financiar si economic a devenit atat de fragil, incat a inceput sa cada ca un castel din carti de joc in toata lumea, nu numai in Romania", declara Adrian Stanciu, managing partner la Human Sinergystics.

Un avantaj pentru angajatori de a semna un contract cu PFA, comparativ cu obisnuitele contracte de munca, este ca firma nu va plati contributii la fondul asigurarilor sociale, mai ales in conditiile in care nivelul acestor contributii a fost majorat.

Daca vor fi multe companii care vor adopta aceasta masura, efectul va fi scaderea incasarilor la bugetele asigurarilor sociale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă