25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAngajatii din spitalele aradene risca sa ramana fara bani de sarbatori

Angajatii din spitalele aradene risca sa ramana fara bani de sarbatori

Peste 100 de cadre medicale, dar si personal auxiliar din spitalele aradene risca sa ramana fara salariile aferente lunilor noiembrie si decembrie, deoarece fondurile au fost epuizate dupa platile efectuate pentru luna octombrie. Potrivit liderului Sindicatului „Sanitas” din judet, Delia Bonca, cauza principala care a dus la aceasta situatie este sistemul DRG, adica finantarea bazata pe caz rezolvat a spitalelor. In aceasta situatie, conducerile mai multor unitati medicale nu au prevazut, la inceputul anului, ca numarul de pacienti va creste si au estimat un numar mai mic de cazuri internate.
Pe baza acestor cifre au fost alocat bani catre spitale, dar insuficienti pentru plata salariilor pe ultimele doua luni din acest an. „In aceasta situatie se afla Spitalul orasenesc din Gurahont, Spitalul Orasenesc din Sebis, Spitalul Orasenesc din Ineu, Centrul de Sanatate din Santana si Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Dr. Salvator Vuia” din Arad, precum si Spitalul Clinic de Urgenta Judetean. Este vorba despre peste 100 de angajati, incepand de la directori si continuand cu medicii, asistentele, infirmierele si personalul auxiliar”, a declarat Delia Bonca.
Liderul sindical a mai spus ca cea mai grea situatie se inregistreaza la spitalul din Gurahont, unde salariile nu s-au mai dat oamenilor din luna septembrie. De asemenea, la Ineu sunt peste 20 de copii internati cu viroze in opt paturi disponibile, toti necesita tratament perfuzabil si nimeni nu a prevazut o explozie a cazurilor pe sfarsit de an pentru care sa se ceara bani.
Situatia ar putea fi rezolvata doar prin emiterea de conducerea Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) a unui act aditional pentru suplimentarea fondurilor in conformitate cu contractul-cadru. In cazul Spitalului Judetean, directorul Mirandolina Prisca a declarat ca a reusit sa obtina o aprobare a actului aditional pentru suplimentarea sumelor, insa va mai dura pana la deblocarea banilor, fiind necesara si aprobarea Ministerului Sanatatii.
Directorul CJAS, Gheorghe Domsa, a spus ca sunt cazuri in care exista conduceri ale unitatilor spitalicesti care nu sunt prea interesate sa presteze serviciile medicale. El a dat ca exemplu situatii in care institutia pe care o conduce a propus contractarea unui numar mai mare de estimari la internari, dar sefii unor unitati medicale au cerut sa se contracteze mai putin de 10 la suta din ce li se putea plati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă