Austriecii de la Energy Bio Chemicals, castigatorii licitatiei pentru cumpararea Carom, au platit avansul de 2,6 milioane de lei, pana la termenul stabilit, de 15 martie. La aceasta suma se adauga si garantia depusa inainte de desfasurarea licitatiei.
"Firma austriaca a platit 3,28 milioane de lei, urmand ca, pana pe 31 martie, sa achite prima mare transa, de 18 milioane de lei, a precizat Bogdan Marculescu, director general Finconta Consulting, lichidator judiciar al combinatului. Din acesti bani vom incerca sa platim salariile restante; suntem la nivelul lunii septembrie, iar cu banii pe care i-am primit acum incercam sa mai platim salariile pe doua-trei luni. Noi vrem sa terminam platile corespunzatoare anului 2007, dar este posibil ca acest lucru sa il putem realiza abia dupa ce vom primi prima transa de la austrieci, adica pana la 31 martie". Energy Bio Chemicals a cumparat Carom la licitatie, cu 77,9 milioane de lei, din care a platit doar 3,28 milioane. Totusi, plata avansului a fost apreciata ca un semn bun, care arata ca austriecii nu vor da inapoi, insa dovada acestui lucru va fi facuta abia cand va fi achitata transa de 18 milioane de lei, adica circa 25% din valoarea tranzactiei.
Presedintele holdingului austriac care a cumparat societatea onesteana sustine ca exista un plan de afaceri si un program de dezvoltare a combinatului Carom, bazat pe capacitatile de productie existente la Onesti si la Wollersdorf, in Austria, precum si pe forta de munca actuala. "Societatea Carom se potriveste perfect cu strategia holdingului nostru, in privinta dezvoltarii in regiunea europeana, dar si cu profilul nostru de activitate, a spus Alfred Moser. Firma de la Onesti va deveni o centrala logistica, pentru depozitarea produselor petroliere in vederea comercializarii acestora in regiune. Vom integra firma pe partea de productie, pentru ca si noi avem o fabrica in Austria. Pentru aceasta vom reporni toate instalatiile si utilajele care sunt in stare de functionare si care pot produce biodiesel, glicerina si alte produse petroliere, inclusiv bitum, pentru care exista cerere mare".