Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, la Realitatea TV, în contextul fraudei descoperite la liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, că, dacă elevii învaţa din şcoală să fraudeze, vor frauda toată viaţa.
”Şcoala trebuie să facă şi educaţie. Dacă în şcoală învaţă să fraudeze, vor frauda toată viaţa. Nu avem nevoie de o astfel de societate”, a afirmat fostul ministru al Educaţiei.
În ceea ce priveşte suma de 10.000 de lei care a fost dată la liceul Dimitrie Bolintineanu sub forma unor cheltuieli de protocol, pentru a putea copia la examenul de bacalaureat, Ecaterina Andronesc a atras atenţia că cei care dau mită sunt la fel de vinovaţi ca cei care o primesc: ”Cei care dau mită sunt la fel de vinovaţi. Şi eu aş face un apel la toţi părinţii să înţeleagă că odraslele lor pot să termine şcoala fără să fie nevoiţi sa apeleze la aceste practici”.
Citeşte şi 7 candidaţi la bacalureat de la Liceul Bolintineanu, eliminaţi în urma probei de limba română
Legat de directoarea liceului, reţinută pentru fapte de corupţie, Ecaterina Andronescu a propus drept soluţie o metodologie mai drastică prin care profesorii supraveghetori să nu fie anunţaţi decât în dimineaţa examenuşui ”pentru un plus de securitate”.
”Cred că va trebui să ne gândim la o altă abordare a examenului de bacalaureat, să fie un examen de evaluare la sfârşit de ciclu şi să impunem examen de admitere la toate universităţile”, a mai spus fostul ministru al Educaţiei.
Ea a subliniat, de asemenea, că, dacă, directoarea liceului Dimitrie Bolintineanu este găsită vinovată de acte de corupţie, atunci aceasta ar trebui exclusă din învăţământ.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă, potrivit Mediafax. Procurorii au cerut instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea ei preventivă.
Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.
Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă la proba de limba şi literatura română, susţinută luni.