22.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialAndrei Chiliman NU scapă de controlul judiciar, în dosarul în care este...

Andrei Chiliman NU scapă de controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat de CORUPȚIE

Primarul suspendat al Sectorului 1 Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera edilului Ioana Costescu şi consilierul local Ion Brad au venit, luni, la DNA Ploieşti, pentru prelungirea controlul judiciar în dosarul în care sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie, relatează Mediafax.

Primul care a ajuns la DNA Ploieşti este fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu. Acesta a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii.

Ulterior, la DNA Ploieşti au ajuns şi Ioana Costescu, primarul suspendat al Sectorului 1 Andrei Chiliman şi consilierul local Ion Brad. Nici acesștia nu au dorit să facă declarații.

Citește și: Lui Andrei Chiliman i se reduce valoarea sechestrului la 2,7 milioane euro

Surse judiciare au declarat că procurorii anticorupţie vor prelungi cu 60 de zile măsura controlului judiciar dispusă faţă de cei patru.

Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit “comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate, decizia fiind luată în 19 iunie de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Măsura controlului judiciar a fost menţinută şi după judecarea, în 25 iunie, a contestaţiei formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care ceruseră arestarea preventivă a lui Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad.

Judecătorul care a decis, în 19 iunie, cercetarea în libertate a celor patru arăta, în motivare, că probele din dosar indică presupuse fapte de corupție semnalate de procurorii anticorupţie, dar acestea nu sunt suficiente pentru luarea celei mai grele măsuri preventive – arestul preventiv.

În cele două luni de control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad aveau interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor, fiind obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele. De asemenea, timp de două luni, în perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1.

Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de influență, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituirea a unui grup infracțional organizat şi complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind “comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Plata “comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și România TV.

Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...
Ultima oră
Pe aceeași temă