7.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialAndré Rieu, un violonist-vedetă

André Rieu, un violonist-vedetă

Azi, în Piața Constituției din Capitală, se va desfășura primul concert al celebrului violonist André Rieu în România, din seria celor șapte reprezentații programate în zilele de 5, 6, 7, 11, 12, 13 și 14 iunie.

Concertul  va fi prezentat bucureștenilor care s-au înghesuit să cumpere bilete de pe o scenă imensă amplasată în fața Palatului Parlamentului.

Născut în 1949 la Maastricht, în Olanda, André Leon Marie Nicolas Rieu este violonist, dirijor şi compozitor. Este unul dintre cel mai bine vânduţi muzicieni din lume, revitalizând muzica de vals la nivel internaţional cu spectacolele sale pline de extravaganţă şi de emoţie. Deţinătorul celei mai mari orchestre particulare din lume, André Rieu a vândut până în prezent peste 40 de milioane de albume şi DVD-uri în întreaga lume.

Rieu și Stradivarius

André Rieu a început să ia lecţii de vioară la vârsta de 5 ani, fiind încurajat de tatăl său, André Rieu Sr., care a fost dirijor al Orchestrei Simfonice Limburg şi al Operei din Leipzig.

În 1967, Rieu a continuat să studieze vioara la Conservatorul din Liège, iar mai târziu la Conservatorul din Maastricht, până în 1973.

În 1974, Rieu s-a mutat la Conservatorul Regal din Bruxelles, unde profesor i-a fost André Gertier. Acesta şi-a terminat studiile în 1977, când a primit Premier Prix. André Rieu a înfiinţat propria orchestră, Orchestra de Salon Maastricht, în 1978, iar nouă ani mai târziu dirija primele repetiţii ale Johann Strauss Orchestra, considerată în prezent cea mai mare orchestră particulară la nivel internaţional, alături de care artistul concertează în întreaga lume.

André Rieu cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1667.

Notorietatea concertelor marca André Rieu este dată nu doar de repertoriul de piese clasice interpretate, deosebit de populare, ci şi de entuziasmul şi buna dispoziţie pe care artistul şi orchestra sa reuşesc să le insufle publicului în timpul spectacolelor.

André Rieu promite un eveniment unic, concertele de la Bucureşti fiind singurele organizate în aer liber pe care artistul le susţine în lume, pe lângă cele de la Maastricht, oraşul său natal. 

Cele mai citite

România concurează Turcia, oferind o alternativă la “Coridorul Sudic”. Un terminal LNG, la Constanța, va primi până la 9 miliarde de metri cubi pe...

Comisia economică mixtă România - Azerbaidjan se va reuni la 1 aprilie 2024 iar una dintre temele întâlnirii va fi viitorul terminal de gaz...

Andrei Ciolacu, cel mai prolific stranier român. Fostul rapidist a reușit un nou gol în campionatul Maltei

Atacantul român Andrei Ciolacu a înscris un nou gol în tricoul formației Birkirkara, care a terminat la egalitate cu Balzan FC, scor 1-1, sâmbătă,...

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă