9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialAnchete "inghesuite" la DNA Timisoara

Anchete “inghesuite” la DNA Timisoara

La Timisoara functioneaza o structura teritoriala a Departamentului National Anticoruptie (DNA), care acopera tot Banatul, respectiv judetele Timis, Caras-Severin si Arad. Sediul serviciului teritorial se afla la etajul trei al Palatului Dicasterial, in aripa Parchetelor. La capatul unui coridor pe care se afla birourile procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara mai exista trei camarute si un hol cat o debara de bloc. Doua incaperi sunt cu trecere. 12 persoane isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de metri patrati.

“In biroul meu stau cu un politist si o grefiera”

Perspectiva mutarii intr-un alt sediu, mai mare, este privita cu neincredere de seful DNA Timisoara, procurorul Vlad Speriusi. “Din cauza sediului mic, cu doar trei incaperi si un hol de trecere, uneori venim la serviciu dupa-amiaza sau seara, pentru a avea liniste. De exemplu, in biroul meu, care are circa 30 mp, stau cu un politist si o grefiera. In aceste conditii, este foarte greu sa asigur confidentialitatea anchei. Nu exista o siguranta privind protectia informatiilor. Este foarte greu sa ne descurcam in acest spatiu, dar, deocamdata, astea sunt conditiile. Ma intrebati daca nu vom primi un sediu mai mare, tot aici, dupa terminarea lucrarilor de reparatii si consolidari? Nu stiu ce sa va spun, este spatiul lor, noi aici suntem tolerati”, a declarat procurorul. El s-a aratat dezamagit ca varianta mutarii intr-o fosta cazarma, pe strada Oituz, a cazut, dupa ce cladirea a fost atribuita, in urma unui schimb intre ministerele de resort, Universitatii de Vest.
Pe de alta parte, presedinta Curtii de Apel, Silvia Nebela, este extrem de nemultumita de stadiul lucrarilor la Palatul Dicasterial, acuzand faptul ca investitia a fost blocata prin nealocarea de fonduri din partea Ministerului Justitiei. “Suntem nemultumiti ca nu prea s-au alocat, decat in mica masura, fondurile necesare finalizarii acestor lucrari, care trebuiau incheiate la sfarsitul anului 2004. Am adus la cunostinta ministerului necesitatea imperioasa privind alocarea de fonduri, intrucat lucrarile incepute si neterminate incep sa se degradeze. Nici in 2005 nu ni s-au alocat fondurile necesare finalizarii acestor lucrari de anvergura”, a spus magistratul.
Cu toate acestea, Ministerul Justitiei a repartizat Tribunalului Timis, la capitolul reparatii capitale, suma de 12 miliarde lei.

Lucrari de reparatii, abandonate de cativa ani

Lucrarile de reparatii, consolidari si amenajari la cladirea Palatului de Justitie din Timisoara au inceput in luna decembrie 1999, in baza unei autorizatii de constructie, si trebuiau finalizate in decembrie 2004. Pentru inceput a fost alocata suma de 100 milioane de lei, iar din 2000 investitia a fost finantata mult mai consistent. Astfel, in acel an s-au primit 12,7 miliarde lei, 2001 – 21,5 miliarde, 2002 – 23,6 miliarde, 2003 – 16,6 miliarde, 2004 – 6,8 miliarde, iar in 2005 – 12 miliarde.
Conform devizului general al lucrarii, renovarea Palatului Dicasterial a fost evaluata, la nivelul anului 2001, la 104 miliarde lei. Din cauza sincopelor in finantare manifestate de Ministerul Justitiei, termenul de finalizare a lucrarilor s-a decalat, printr-un act aditional la contractul de executie, cu doi ani, respectiv decembrie 2006.
Firmele care efectueaza lucrarea sunt “ICIM” Arad, in calitate de antreprenor general, si SC “Prod-Service Milos” SRL Lugoj, ca subantreprenor. Interesant este faptul ca in anul 1999, cand s-a organizat licitatia pentru castigarea lucrarii, presedintele Curtii de Apel Timisoara a fost judecatorul aradean Ana Boar.

Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă