3.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialAncheta parlamentara la Londra

Ancheta parlamentara la Londra

O comisie comuna a celor doua Camere ale Parlamentului de la Londra va deschide in aceasta saptamana o ancheta privind sutele de escale care ar fi fost facute pe aeroporturile britanice de avioane CIA transportand suspecti de terorism, relata „The Independent on Sunday”. Astazi comisia investigheaza utilizarea procedurii de „extradari extraordinare”, adica retinerea si transferarea unui suspect intr-o inchisoare secreta sau intr-o tara unde se aplica tortura.
Guvernul britanic este acuzat ca a permis in mod tacit escalele avioanelor CIA si realimentarea lor cu combustibil. Este vorba despre aproximativ 200 de avioane care participau la operatiuni speciale si care ar fi aterizat si decolat de pe aeroporturi britanice dupa septembrie 2001. Departamentul Transporturilor a anuntat ca nu are nici o dovada ca respectivele avioane ar fi transportat persoane care urmau sa fie torturate. „Au fost curse charter private si nu sunt obligate sa ne declare persoanele de la bord”, a declarat un purtator de cuvant.
Natiunile Unite si organizatiile pentru apararea drepturilor omului au avertizat ca prin autorizarea acestor escale Marea Britanie ar putea fi acuzata ca si-a incalcat obligatiile asumate prin semnarea Conventiei ONU impotriva torturii.

Prizonier batut pana la coma

Sambata, noua detinuti britanici eliberati de la inchisoarea Guantanamo s-au reunit pentru a dezvalui „actele de teroare” la care au fost supusi de catre autoritatile americane. Unul dintre acestia, Feroz Abassi, a declarat ca un prizonier a fost batut atat de rau incat a intrat in coma, iar apoi, cand a iesit din coma, a fost diagnosticat cu leziuni cerebrale permanente si retard intelectual la nivelul unui copil de 12 ani.

Amnesty International vrea investigatii UE in Polonia

Amnesty International a cerut Uniunii Europene sa declanseze o ancheta asupra presupusei existente in Polonia a unor inchisori CIA, in urma acuzatiilor in acest sens lansate de o alta organizatie pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch. „Cred ca UE ar trebui sa ancheteze aceasta afacere”, a declarat la Londra Irene Khan, secretarul general al Amnesty International. Potrivit AFP, in raspunsul dat la intrebarea unui jurnalist Khan nu a mentionat numele Romaniei – acuzata, de asemenea, de Human Rights Watch -, tara noastra nefiind membra UE, spre deosebire de Polonia. Uniunea, a spus Khan, „are anumite principii in ceea ce priveste drepturile omului, pe care le impune oricarei tari ce doreste sa devina membra, iar acum UE trebuie sa le impuna celor care sunt deja membre”.
Secretarul general al Amnesty International a insistat ca Marea Britanie, care asigura presedintia prin rotatie a UE, trebuie „sa faca presiuni si sa descopere ce se intampla cu adevarat in Polonia”.

Cele mai citite

Atalanta își menține poziția de lider în Serie A după un egal dramatic pe terenul lui Lazio

Atalanta și-a păstrat invincibilitatea în Serie A, smulgând un punct pe terenul lui Lazio în ultimele minute ale unui meci echilibrat, încheiat cu scorul...

Darius Olaru, transfer surpriză! FCSB tentată să accepte oferta de 5 milioane de euro de la FC Dallas

Darius Olaru, unul dintre cei mai valoroși jucători din SuperLiga României, este aproape de transferul carierei. Mijlocașul de la FCSB, care a atras atenția...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă