19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAnchetă în Brazilia. Unii muncitori din SATUL OLIMPIC au lucrat la negru

Anchetă în Brazilia. Unii muncitori din SATUL OLIMPIC au lucrat la negru

Ministrul brazilian al Muncii are suspiciuni în legătură cu neregularităţi în condiţiile de muncă ale celor circa 600 de instalatori chemaţi de urgenţă pentru finisajele la Satul olimpic al JO 2016 de la Rio, informează AFP citată de Agerpres.

O echipă de audit a identificat în discuţiile cu aceşti muncitori ”indicii de nereguli în angajarea celor circa 600 de instalatori”, a afirmat Ministerul Muncii. De exemplu, ”Zilele de muncă ajungând până la 23 de ore au fost şi ele verificate”, adaugă comunicatul Ministerului.

Dacă neregulile vor fi confirmate, vor fi date amenzi care pot ajunge la 315.000 reali (circa 87.000 euro), potrivit presei braziliene. 

Rio2016, comitetul de organizare a Jocurilor, a reacţionat estimând că ”atitudinea ministerului Muncii în analiza documentelor (privind contractele instalatorilor – n.r.) încalcă acordul semnat între minister şi Comitetul Rio2016”. 

Rio2016 afirma că va prezenta ministerului aceste documente miercuri seară. 

Satul olimpic a fost oficial inaugurat duminică, 24 iulie, cu jumătate din cele 31 de imobile prezentând probleme de instalaţii. Echipa Australiei a părăsit de altfel clădirea alocată, considerând-o ”de nelocuit”. 

Comitetul de organizare, Rio2016, a recurs atunci la 630 de instalatori pentru a repara defecţiunile, promiţând că totul se va rezolva până joi. 

De marţi australienii au fost mutaţi din nou în clădirea lor. Şeful delegaţiei australiene şi primarul din Rio, Kitty Chiller şi Eduardo Paes, s-au angajat atunci, făcând schimb de cadouri, să pună capăt ”polemicii cangurului”. 

Duminică, primarul a făcut o glumă spunând: ”Le vom pune un cangur pentru ca australienii să se simtă în largul lor”. Australienii au replicat sec: ”Noi nu avem nevoie de canguri, ci de instalatori”. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă