20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialANAF vrea CET Borzesti inapoi

ANAF vrea CET Borzesti inapoi

Intrarea in insolventa a primei firme de termoficare din municipiul Onesti a deschis o adevarata cutie a Pandorei in orasul de pe Trotus.

Debitorii firmei de termoficare solicita anularea unei hotarari de consiliu local prin care patrimoniul Termon SRL, din care facea parte si CET Borzesti, a fost trecut in domeniul public. Aceasta decizie este insa puctul de sprijin pentru infiintarea, de catre administratia locala, a unei noi firme de termoficare, care continua sa le livreze caldura si apa calda onestenilor, fara insa a avea patrimoniul grevat de datoriile imense ale celeilalte firme. Pe rolul instantelor bacauane se afla doua procese legate de CET Borzesti, unul intentat de Termoelectrica si unul de Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF). In ambele dosare se cere anularea Hotararii Consiliului Local Onesti prin care patrimoniul SC Termon SRL (inclusiv CET Borzesti) a fost trecut in domeniul public al municipiului.
Litigiul privind CET Borzesti are radacini mai vechi, din 2002, cand Guvernul PSD a decis sa arunce centralele de termoficare, generatoare de pierderi imense, in curtea consiliilor locale. Onestenii s-au opus, pentru ca o data cu preluarea CET Borzesti de la Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti ar fi fost preluate si datoriile uriase, de 387 de miliarde de lei vechi. Guvernantii de atunci au promis ca datoriile vor fi sterse, urmand sa fie preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), iar centrala de la Borzesti a ajuns pana la urma la fosta firma de termoficare, Termon SRL Onesti. Ulterior, AVAS nu a mai preluat datoriile, care au continuat sa fie cerute de Termoelectrica de la Termon SRL. Pentru ca termoficarea onesteana inregistra pierderi uriase, SE Borzesti a cerut inapoi centrala, in contul datoriilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă