19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAMR: Votarea legii micii reforme de parlamentari ar fi un rabat de...

AMR: Votarea legii micii reforme de parlamentari ar fi un rabat de la menirea lor

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) consideră că prin votarea proiectului legii micii reforme în justiţie deputaţii ar urma să facă ”un major rabat” de la menirea lor de a elabora acte normative.

 

”Votând un astfel de act normativ, parlamentarii ar urma să facă un major rabat asupra menirii lor de a elabora acte normative simple, clare, logice şi coerente, care să poată fi aplicate cu eficienţă. AMR a comunicat tuturor parlamentarilor o mapă care cuprinde întreaga documentaţie necesară pentru a dovedi aberaţiile actului normative propus de Guvern”, se arată într-un comunicat transmis miercuri Agerpres, semnat de preşedintele AMR, Mona Pivniceru.

Asociaţia precizează că s-a încercat, pe această cale, să se aducă la cunoştinţa Parlamentului poziţia profesioniştilor din justiţie, pentru ca în felul acesta să poată fi suplinită lipsa consultării lor asupra actului normative pe care, până în cele din urmă, ei sunt obligaţi să îl pună în aplicare.

Sursa citată mai menţionează că dezbaterea publică organizată marţi de AMR pe tema proiectului de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor a demonstrat că, în realitate, nici justiţiabilii şi nici magistraţii nu pot fi beneficiarii unor prevederi ”care ori nu aduc nimic nou, ori nu pot fi aplicate”.

”Sperăm ca demersul AMR să fie în măsură a determina parlamentarii Camerei Deputaţilor – cameră decizională – să reflecte cu mai multă atenţie asupra proiectului actului normativ, de aşa manieră încât să facă dovada clară că Parlamentul României nu reprezintă o anexă a Guvernului. Un nou act normativ iniţiat de Ministerul Justiţiei, ca reprezentant al puterii executive, creează în rândul justiţiabililor impresia falsă a interesului pentru accelerarea proceselor judiciare”, menţionează AMR.

Acelaşi act normativ urmăreşte, în opinia Asociaţiei, să inducă impresia că s-a mai făcut un pas pe calea reformei în justiţie.

”Prezenţa la dezbateri a ministrului Cătălin Predoiu a demonstrat încă o dată comportamentul duplicitar al Guvernului în raport cu puterea judecătorească. Pus în faţa evidenţei unui act normativ scris cu mâna stângă, domnul ministru Cătălin Predoiu a scos din mâneca costumului său fin disponibilitatea la un dialog în care să se audă doar vocea Guvernului prin intermediul domniei sale”, mai susţine AMR.

Preşedintele Asociaţiei mai consideră că disponibilitatea la dialog a ministrului este ”uşor de asumat”, în condiţiile în care, în acest moment, proiectul actului normativ în discuţie a fost deja adoptat de plenul Senatului.

”Prin urmare, ne întrebăm retoric, disponibilitatea domnului ministru la care anume dialog se referă”, conchide Mona Pivniceru, potrivit comunicatului.

Plenul Senatului a adoptat, în 24 august, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul legii ‘micii reforme în Justiţie’, cu 76 de voturi ‘pentru’, 37 ‘împotrivă’ şi o abţinere, în forma propusă de Ministerul Justiţiei.

”Guvernul susţine proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, (…) pentru două motive foarte simple directe şi pragmatice. Primul motiv: prin acest proiect de lege se scurtează durata proceselor judiciare în România. Probabil că şi dumneavoastră aveţi foarte multe plângeri din partea cetăţenilor, la birourile dumneavoastră parlamentare, cu privire la lungimea proceselor judiciare în România. Acest proiect de lege vine să răspundă unei asemenea provocări, vine să răspundă unei asemenea doleanţe a oamenilor, de a scurta durata proceselor. În al doilea rând, este vorba de reducerea costurilor procesului judiciar. La fel de bine cunoaşteţi şi dumneavoastră, ca persoane ce sunteţi în permanent contact cu oamenii, că se plâng de costurile proceselor judiciare”, declara atunci premierul Emil Boc, de la tribuna Senatului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă