Persoanele juridice care comit fapte sancţionabile doar cu amendă, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal în interval de un an. În prezent, conform Ordonanţei de Guvern privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, termenul de ştergere din evidenţă este de cinci ani.
Termene diferenţiate
Legea prevede că faptele săvârşite de către persoane fizice şi juridice, precum şi de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţi legali ai persoanelor juridice, care sunt de natura infracţiunilor şi contravenţiilor incriminate de legile fiscale, financiare şi vamale, sunt înscrise în cazierul fiscal al acestora şi radiate într-o perioadă de cinci ani, în mod nediferenţiat. Lista faptelor care se pot înscrie în cazierul fiscal cuprinde 48 infracţiuni şi 32 contravenţii sancţionate de legile financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară. Lista se actualizează periodic, prin modificarea normelor metodologice, în funcţie de actele normative nou apărute privind disciplina fiscală.
Printr-un proiect de ordonanţă de Guvern, sistemul actual urmează să fie modificat în sensul că termenul de radiere din cazierul fiscal se va realiza diferenţial, ţinându-se seama de gravitatea faptei săvârşite de către contribuabil, argumentul fiind că „faptele contravenţionale prezintă riscuri şi consecinţe mai mici din punct de vedere al evaziunii fiscale decât infracţiunile”.
„Cazierul fiscal ar trebui să orienteze autorităţile şi instituţiile publice abilitate spre gradul de conformare fiscală a contribuabililor. În atare situaţie, se impune diferenţierea termenului în care se radiază faptele şi situaţiile care atrag înscrierea în cazierul fiscal, în funcţie de gravitatea faptei săvârşite de către contribuabil”, se menţionează în proiect.
Prevederi pentru firme reactivate
Perioada de un an pentru radierea faptei din cazier este valabilă chiar dacă amenda a fost plătită în interiorul acestui termen. În cazul în care cuantumul amenzii nu a fost achitat în cadrul acestui termen, scoaterea din evidenţă se va realiza la data achitării amenzii, dar nu mai târziu de cinci ani de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare.
Pentru infracţiunile pedepsite de legile fiscale, financiare, vamale va fi menţinut în continuare termenul de cinci ani pentru radierea din cazierul fiscal, condiţia fiind ca în acest interval să nu fie comise fapte similare.
Cazierul fiscal constituie un instrument util pentru aplicarea legislaţiei specifice, în domeniul obţinerii unor înlesniri la plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat, acordării de licenţă, autorizaţiilor, avizelor, participărilor la licitaţii publice etc. Pentru fapte sancţionabile de lege, înscrise în certificatul fiscal, o persoană nu mai poate fi, de exemplu, administrator la o nouă firmă şi nu va mai putea nici măcar înfiinţa PFA.
O altă modificare prevăzută în proiectul de ordonanţă va fi radierea din cazierul fiscal la data reactivării în cazul firmelor declarate anterior ca inactive pentru că nu şi-au îndeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege. Dacă firma a fost declarată inactivă deoarece s-a sustras de la efectuarea inspecţiei fiscale prin declararea unor date false de identificare a sediului social sau pentru că organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social, radierea din cazierul fiscal va fi posibilă doar după expirarea unui termen de trei luni de la data reactivării.
Ce poate apărea în cazierul fiscal
Contravenţii:
• Refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate.
• Detinerea de bunuri materiale, titluri de valoare sau numerar fără înregistrarea în contabilitate.
Infracţiuni:
• Împiedicarea organelor de control de a intra in sedii ori pe terenuri, pentru efectuarea de verificări financiare, fiscale sau vamale.
• Retinerea şi nevirarea în 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa.
• Fapta contribuabilului care nu reface documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control.