Gemul cu prune şi cardamon este delicios, perfect pentru dimineţile de toamnă şi iarnă. Gemul se pregăteşte uşor, cu cinci ingrediente la îndemână, potrivit allrecipes.com.
Ingrediente
- două kilograme de prune dulci
- 200 ml de apă
- 12 păstăi de cardamon
Citește și: Rețeta pentru dimineți vesele: Gem de piersici și zmeură
- 800 g de zahăr alb
- ¼ linguriţe cu unt
Mod de pregătire
Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi. Se pun într-o oală înaltă. Apoi, se toarnă apa peste ele şi se adaugă păstăile de cardamon. Se lasă pe aragaz, la temperatură medie, până când încep să fiarbă.
Citește și: Reţeta zilei: Gem de căpşuni dulce-picant
După aceea, se reduce temperatura şi se lasă prunele la fiert aproximativ o oră şi jumătate.
Apoi, după ce se răcesc prunele, se presează printr-o sită şi se strânge sucul într-un bol mare.
Se iau prunele stoarse de pe sită şi se strâng în pumn, deasupra bolului cu sirop, astfel încât să rămână doar coaja – care se aruncă.
Citește și: Reţetă de vară: Sirop delicios cu zarzăre şi portocale
Apoi, se toarnă sucul şi pulpa de prune înapoi în oală. Deasupra, se adaugă zahărul şi untul. Se lasă pe foc la temperatură scăzută, pentru aproximativ patru ore.
După ce se îngroaşă gemul, se toarnă în borcane fierbinţi, sterilizate. Apoi, se acoperă cu capace, care se strâng bine.
Se lasă borcanele la răcit, la temperatura camerei, şi se verifică dacă fiecare borcan a fost sigiliat.