19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialAmericanii instaureaza democratia in judetul Galati

Americanii instaureaza democratia in judetul Galati

Un american in varsta de 24 de ani se declara indragostit de romani si casele de chirpici din tara noastra. Ross Shankland este din iulie anul trecut in judetul Galati si nu se grabeste sa se intoarca acasa.

Americanul a ajuns in comuna galateana Cudalbi in urma unui program de voluntariat al organizatiei Peace Corps, din Washinton DC. Shankland este membru al asociatiei de voluntari inca din anii studentiei si a venit in Romania in cadrul programelor Peace Corps prin care sunt trimisi tineri americani in toate colturile lumii. Tanarul din Washington recunoaste ca, desi vorbeste limba romana coerent, se simte nesigur cand foloseste limba lui Cioran. „Cand am ajuns aici mi-a fost putin frica, nu stiam ce o sa ma astepte. Am intalnit o lume noua, diferita de cea din Statele Unite, dar cu niste oameni surprinzatori. Spre exemplu, copiii de aici sunt in stare sa realizeze o sceneta in limba engleza dupa cateva cursuri, insa eu nu stiu daca pot sa fac asa ceva in vreo limba straina invatata acasa”, a spus Ross Shankland. Americanul preda la Scoala gimnaziala din Cudalbi lectii de engleza. In plus, tanarul discuta cu elevii sai despre probleme ce tin de democratie, istorie, protectia mediului si a infiintat o „patrula verde”. „Am observat ca invatamantul din Romania este foarte strict, iar copiii sunt educati cateodata dupa metode rigide. Eu am vrut sa le dau putina libertate, ba chiar am glumit cu ei, ceea ce aici nu prea se face. Din acest motiv, multi copii spuneau despre mine ca sunt nebun”, a sustinut Ross Shankland.

Prea saraci pentru voluntariat

Relatia buna dintre comunitatea locala si Ross Shankland a fost vizibila in momentul in care presedintele Peace Corps, Jodie Miller, a ajuns la Galati. Desi era duminica, toti elevii scolii gimnaziale din comuna au tinut sa fie prezenti in clase pentru a-i ura bun venit lui Jodie Miller, „superiorul” lui Ross Shankland. „Este nemaipomenit tot ce vad aici, pornind de la copiii imbacati in costume populare si mergand pana la fiecare om din Cudalbi. Eu am cateva proiecte in cap pentru a ajuta scoala din localitate. Din pacate, oamenii de aici sunt mai saraci, unii castiga doar in jur de 60 de dolari pe luna. Probabil din cauza saraciei multe persoane nu sunt dispuse sa se implice in programe de voluntariat. Sper ca incet-incet sa se schimbe aceasta mentalitate in Romania, iar eu sa o schimb la Cudalbi”, a adaugat americanul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă