6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialAmericanii au trimis noi aeronave militare în România

Americanii au trimis noi aeronave militare în România

 

Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii găzduiește un nou exercițiu NATO. Iar pe viitor, prezența unor unități militare de aviație din țările Alianței Nord-Atlantice va deveni ceva obișnuit pe această bază militară, spune ministrul român al Apărării, Mircea Dușa.

La exercițiul Dacian Thunder 2015 participă aproximativ 350 de militari cu 11 aeronave A 11 și aproximativ 300 de militari români cu patru avioane de tip MIG 21 Lancer și cu șase elicoptere IAR.

Ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, a profitat de ocazia exercițiului româno-american pentru a anunța faptul că Guvernul a alocat bani pentru modernizarea bazei militare din Câmpia Turzii. Concret, este vorba de lucrări de extindere și de modernizare a pistei de aterizare și decolare, de modernizare și extindere a spațiului unde sunt garate aeronavele, precum și de modernizarea sistemelor de comandă și control de la sol. Aceste lucrări vor începe chiar din acest an, a mai adăugat ministrul român al Apărării. Mircea Dușa a mai menționat că sunt deja programate la Câmpia Turzii exerciții cu militari din Portugalia, precum și cu alte unități americane de aviație, care vor veni pe aeroportul din județul Cluj cu aeronave de tip F 15.

La rândul său, comandantul detașamentului american, generalul locotenent Darryl Roberson, a declarat că acest exercițiu este un răspuns pe care aliații din NATO îl dau Rusiei. ”Cred că țările din apropierea Rusiei știu mai bine ce reprezintă cu adevărat amenințarea rusească. Este clar că percepția acestei amenințări este diferită în țările situate în vecinătatea Rusiei față de cea din țările mai îndepărtate. Dar este clar că există această amenințare și că ea nu este una îndepărtată”, a spus generalul american, care comandă și unitățile de aviație de la baza americană din Ramstein, Germania.

Baza Aeriană din Câmpia Turzii va găzdui pe termen lung diferite unități de aviație militară care vor fi trimise în România de către aliații din NATO și care vor staționa pe acest aeroport militar prin rotație. În ultimul an, această bază militară a găzduit unități de aviație din Statele Unite ale Americii și din Canada.

Cele mai citite

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă