16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAmericanii, atacati cu propriile arme in Irak

Americanii, atacati cu propriile arme in Irak

» Pana in decembrie 2005, nu s-au tinut evidente centralizate ale armelor distribuite.

Pentagonul a pierdut urma a aproximativ 190.000 de pistoale mitraliera AK-47 si pistoale date fortelor de securitate irakiene in 2004 si 2005, se arata intr-un raport oficial citat de presa americana.
oficialii americani nu stiu ce s-a intamplat cu aproximativ 30 la suta din armele distribuite in cadrul efortului de echipare si pregatire a fortelor de securitate irakiene incepand din 2004 pana anul acesta si exista temeri ca unele arme au ajuns in mainile insurgentilor irakieni, se arata intr-un raport al Government Accountability Office (GAO), citat de "The Washington Post".
SUA au cheltuit incepand din anul 2003 19,2 miliarde de dolari incercand sa intareasca fortele de securitate irakiene, echipamentul furnizat costand cel putin 2,8 miliarde de dolari. Din pacate, pana in anul 2005, distributia armamentului a fost prea accelerata, nerespectandu-se toate procedurile cerute de regulamentele militare, motiv pentru care s-a ajuns sa nu se mai stie nimic despre un numar ingrijorator de mare de arme, fiind posibil ca fortele SUA sa lupte in Irak cu rebeli echipati fara voie pe cheltuiala contribuabililor americani.
Un oficial de rang inalt de la Pentagon a recunoscut ca este posibil ca unele din armele furnizate de SUA fortelor de securitate irakiene sa fi ajuns in mainile insurgentilor irakieni si sa fie folosite acum impotriva militarilor americani. El a dat ca exemplu cazul unei brigazi irakiene create la Fallujah, care s-a dizolvat rapid in 2004, intorcand armele impotriva americanilor.
Rachel Stohl, analista la Centrul pentru Informatii privind Apararea din Washington, experta in comertul si traficul cu arme usoare, a declarat ca responsabilii militari "nu au idee" unde ar fi o parte din arme, fiind "foarte probabil" ca SUA sa fi inarmat "fara intentie" grupari rebele din Irak. Administratia Bush se plange de faptul ca Iranul si Siria le furnizeaza armament insurgentilor, dar se da prea putina atentie rolului nefericit pe care il joaca erorile militare americane, a subliniat analista citata de "The Washington Post".

SUSPECT
» Fara reglementari

Programul de pregatire si echipare a fortelor de securitate irakiene este condus direct de Pentagon, desi in mod normal programele americane de asistenta in domeniul securitatii sunt coordonate de Departamentul de Stat. Departamentul Apararii a motivat ca aceasta schimbare a fost necesara pentru o mai mare flexibilitate, dar pe de alta parte neregulile constatate in modul superficial in care s-au realizat inregistrarile de date sunt puse pe seama lipsei de experienta si de personal. Diferentele intre datele din rapoartele fostului coordonator al programului, generalul David H. Petraeus, privind eliberarea de armament si echipament pentru irakieni si cele din evidentele oficiale sunt enorme.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...
Ultima oră
Pe aceeași temă